Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2010
  • Lianne Bouman

Tips voor de uitbetaling van vakantiegeld

Veel werknemers kijken al reikhalzend uit naar hun welverdiende vakantie. Er wordt daarom ook weer met smart gewacht op het jaarlijkse vakantiegeld. Aan u de taak om te zorgen dat de uitbetaling ook dit jaar weer soepel verloopt.

Beeld Tips voor de uitbetaling van vakantiegeld

De loontoeslag die de meeste werknemers in mei ontvangen heet eigenlijk geen vakantiegeld. Deze term is namelijk officieel gereserveerd voor de loondoorbetaling tijdens vakantiedagen. Wanneer er echter over vakantiegeld wordt gesproken, wordt meestal de jaarlijkse vakantiebijslag bedoeld. Of werknemers deze bijslag daadwerkelijk voor vakantie gebruiken, is aan henzelf. Ze mogen zelf bepalen of ze het geld besteden aan een vliegreis naar Spanje of aan een nieuwe plasmatelevisie.

 

WMM

De vakantiebijslag is geregeld in de Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WMM). Hierin staat dat werknemers het recht hebben op minimaal 8% vakantiebijslag over hun loon tot een bepaald maximum. De WMM geldt ook voor handelsagenten die op basis van een agentuurovereenkomst meestal voor één opdrachtgever werken. Ambtenaren vallen niet onder de WMM. Voor hen is het vakantiegeld via de Ambtenarenwet geregeld.

Ook in de cao kunnen afspraken staan over de vakantiebijslag. Hierin kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt over het tijdstip of de wijze van uitbetalen.

Meer dan drie maal het minimumloon? Over het meerdere hoeft geen vakantiebijslag te worden betaald

Hoogte vakantiegeld

De werkgever is verplicht om zijn werkgevers een vakantiebijslag van 8% van hun loon uit te keren. Alleen wanneer de werknemer meer verdient dan drie maal het wettelijk minimumloon, hoeft er volgens de WMM over het meerdere geen vakantiebijslag te worden betaald. Dit betekent dat er voor hen dus een vast bedrag geldt van 8% van drie keer het minimumloon.

Van de WMM kan in cao’s of personeelshandboeken alleen worden afgeweken ten gunste van de werknemer. Bedingen in het arbeidscontract ten nadele van de werknemer zijn nietig. Alleen bij werknemers die een salaris ontvangen van meer dan driemaal het minimumloon kan in het arbeidscontract worden overeengekomen dat zij minder vakantiebijslag krijgen.

Maximering

De hoogte van de maximering die in de WMM geldt voor werknemers met een salaris van meer dan drie maal het minimumloon is dus afhankelijk van de hoogte van het minimumloon. De vakantiebijslag wordt meestal berekend over de periode van 1 juni tot en met 31 mei. In deze periode heeft dit keer tweemaal een wijziging van het minimumloon plaatsgevonden, namelijk op 1 januari en op 1 juli van het kalenderjaar..

Let op

Hoewel de vakantiebijslag bij wet is geregeld, wordt ook vaak in het arbeidscontract opgenomen dat de vakantiebijslag 8% van het loon bedraagt. In dat geval geldt de maximering uit de WMM bij driemaal het minimumloon niet, omdat in het arbeidscontract is overeengekomen dat de vakantietoeslag over het gehele loon wordt berekend.

Loon

Vakantiebijslag wordt berekend over het bruto loon. Tot het loon behoort bijvoorbeeld ook provisie, gevarengeld of een prestatietoeslag. Andere, niet direct aan het dienstverband verbonden betalingen gelden niet als loon. Zo hoeft de werkgever geen vakantiebijslag te betalen over verdiensten uit overwerk, uitkeringen bij bijzondere gelegenheden (zoals een jubileumuitkering) winstuitkeringen en onkostenvergoedingen. In de WMM staat uitdrukkelijk vermeld dat ook over de vergoeding die de werkgevers in het kader van de Zorgverzekeringswet aan hun werknemers betalen, geen vakantiebijslag betaald hoeft te worden.

Let op

U moet ook vakantiegeld over uitbetaalde vakantiedagen uitbetalen. Als de werknemer deze dagen gewoon had opgenomen, had u immers over het loon tijdens de vakantie ook vakantiegeld betaald. Dit is een veelgemaakte fout.

Tijdstip van uitbetaling

De meeste werkgevers keren de vakantiebijslag uit in mei. De WMM schrijft voor dat uiterlijk in juni de vakantiebijslag moet zijn betaald. Het is toegestaan met een schriftelijke overeenkomst af te wijken van deze regel en af te spreken dat de vakantiebijslag vaker of op een ander tijdstip wordt uitbetaald. De uitbetaling moet wel ten minste eenmaal per kalenderjaar blijven plaatsvinden. Dit betekent dat de vakantiebijslag ook elke maand uitgekeerd mag worden. In het arbeidscontract wordt dan gewoonlijk opgenomen dat het salaris inclusief vakantiegeld is.

Houd er in dat geval rekening mee dat de hoogte van het vakantiebijslag wel vermeld moet worden bij de uitbetaling. Wanneer de werknemer uit dienst treedt, dan is de vakantiebijslag altijd direct verschuldigd over het tot dan toe verdiende loon.

Uitbetaling moet ten minste eenmaal per kalenderjaar plaatsvinden

Let op

Op het moment van betaling wordt vakantiebijslag belast volgens de loonbelasting en premies volks en werknemersverzekering. Omdat het een bijzondere beloning betreft geldt een speciaal tarief.

Te late betaling

Pas op voor te late betaling van de vakantiebijslag, want net als bij te laat uitbetaald loon kan de werknemer dan aanspraak maken op een verhoging. Deze verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag 5% per dag en voor elke volgende werkdag 1%, tot een maximum van 50% van het verschuldigde bedrag. De rechter kan de verhoging wel naar billijkheid matigen.

De verjaringstermijn van een vordering op de vakantiebijslag wijkt af van een gewone loonvordering. Een ‘gewone’ loonvordering verjaart vijf jaar na het tijdstip waarop de uitbetaling had moeten plaatsvinden, terwijl een vordering op de vakantiebijslag al na twee jaar verjaart. Doe wel expliciet een beroep op verjaring wanneer een werknemer nog achterstallige vakantiebijslag vordert. Zonder dit expliciete beroep zal de rechter de verjaring niet in acht nemen.

Voorschot vakantiegeld

Bij een voorschot op het loon moet de werkgever de loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden op het tijdstip waarop hij het voorschot aan de werknemer uitbetaalt.

Let op

Soms is er geen sprake van een personeelslening, als de werkgever zijn werknemer een voorschot op zijn salaris geeft. Als u uw werknemer in februari een voorschot op zijn vakantiegeld geeft, heeft hij dat voorschot immers vanaf mei (de maand waarin u vakantiegeld uitbetaald) in het vorige kalenderjaar al opgebouwd. Vergeet dan niet een salarisberekening te maken en hierbij loonheffingen in te houden en af te dragen.

Vakantiebonnen

In sommige gevallen wordt de uitbetaling van de vakantiebijslag niet rechtstreeks gedaan door de werkgever, maar door een speciaal fonds. Dit is dan in de cao vastgelegd en komt vooral voor in bedrijfstakken waarin veel van werkgever wordt gewisseld. De werknemer krijgt dan van zijn werkgever vakantiebonnen als hij een bepaald aantal dagen of uren heeft gewerkt.

Hierbij kan het gaan om bonnen die recht geven op zowel vakantiebijslag als op vakantiegeld (het doorbetalen van loon gedurende de vakantie). De bonnen kan de werknemer inleveren bij het fonds die vervolgens de vergoedingen uitbetaalt. Bij dit fonds heeft de werkgever de bonnen verkregen door daarvoor een vergoeding te betalen. Door het inleveren van deze bonnen kan de medewerker zijn recht op vakantiebijslag en het vakantiegeld verzilveren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.