Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Regeling Zelfstandig en Zwanger. Uitkering aangevraagd?

Bent u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen? Weet u dat u als zwangere zelfstandige onderneemster in aanmerking kunt komen voor een uitkering via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)? Als u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen bent en nog geen uitkering heeft aangevraagd, kunt u dat alsnog doen.

Beeld Regeling Zelfstandig en Zwanger. Uitkering aangevraagd?

U kunt mogelijk een bedrag ontvangen dat kan oplopen tot enkele duizenden euro's.

 

De regeling is bedoeld voor alle vrouwen die betaalde arbeid verrichten maar niet in sociaal verzekerde loondienst zijn:

  • zelfstandige met of zonder personeel;
  • zelfstandige beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld:

- medeaandeelhouder van het bedrijf waar u werkt;

- freelancer;

- thuiswerker;

- artiest;

- huisarts;

- alfahulp;

- particuliere huishoudelijke hulp;

- meewerkende echtgenote of partner.

 

De uitkering is in principe gebaseerd op het inkomen in het jaar voorafgaande aan de ingangsdatum van de zwangerschapsuitkering. De maximale uitkering bedraagt € 5.500 (sociaal minimum).

 

Fictiebepaling

In de regeling is een fictiebepaling is opgenomen. Als de vrouwelijke onderneemster minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam is in de onderneming (en dus recht heeft op zelfstandigenaftrek), dan krijgt zij altijd de maximale uitkering toegekend, ook al ligt haar daadwerkelijke inkomen uit het bedrijf een stuk lager. De fictiebepaling geldt ook voor vrouwen die 1.225 uur of meer per jaar meewerken in de onderneming van hun partner (en die meewerkaftrek mogen toepassen). Als een vrouw minder dan 1.225 uur per jaar werkzaam is in de onderneming, dan wordt de uitkering gebaseerd op het werkelijk verdiende inkomen per dag.

 

Tips

Evenals zwangere werkneemsters hebben zwangere onderneemsters recht op betaald verlof (zwangerschaps- en bevallingsverlof) van minimaal 16 weken.

 

Met het formulier Aanvraag ZEZ-uitkering zwangere zelfstandigen kunt u de uitkering bij Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aanvragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.