Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2012
  • Lianne Bouman

Proefonderzoek terugstorten pensioenpremies in verleden

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat bij vijf pensioenfondsen onderzoeken in hoeverre werkgevers 30 jaar geleden voordeel hebben gehad van terugstorting van premiegelden. Hij verricht het onderzoek onder druk van de Tweede Kamer.

Beeld Proefonderzoek terugstorten pensioenpremies in verleden

Diep in zijn hart heeft de bewindsman er eigenlijk geen zin in. Met de huidige pensioenproblemen voelt Kamp er weinig voor om energie te steken in een ingewikkeld onderzoek naar het premiebeleid 30 jaar geleden. Maar omdat de pensioenfondsen kampen met uitkeringsproblemen en de Kamer al sinds april 2011 het naadje van de kous wil weten, is hij overstag gegaan.

 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er helderheid moet komen wanneer er is teruggestort en op welke schaal. 30 jaar geleden zaten de buffers van de pensioenfondsen nog overvol.

 

Lastige klus

Kamp hield de boot steeds af, omdat het lastig is de gegevens boven tafel te krijgen. Het was volgens de minister indertijd ook geen geheim wat er gebeurde. Sterker nog, het werd door de politiek gestimuleerd. Ook zegt Kamp dat bedrijven in de problemen op deze manier zijn geholpen door het eigen pensioenfonds. Dat een onderneming overeind is gehouden, was volgens hem ook in ieders belang.

 

Let op

Pensioenfondsen krijgen geen uitzonderingspositie. Zij zullen net als verzekeraars in de toekomst grotere buffers moeten aanleggen. Dat blijkt uit de samenvatting van het zogenoemde witboek van de Europese Commissie. Deze plannen wijken af van de wensen van het kabinet. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken gaf meerdere malen aan geen voorstander te zijn van de strengere regels. Hij vreest dat het lastiger zal worden voor de fondsen om pensioen uit te keren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.