Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2011
  • Miranda Panse

Pensioenoverzicht geeft valse hoop

Pensioenfondsen moeten hun klanten beter voorlichten. volgens NBA, de belangenorganisatie van accountants worden de risico’s niet goed genoeg benadrukt in het pensioenoverzicht dat sinds 1 januari 2009 wordt verstrekt.

Beeld Pensioenoverzicht geeft valse hoop

Onlangs is de website mijnpensioenoverzicht.nl opgericht waar pensioenaanspraken kunnen worden gecontroleerd. Deze website is vaak overbelast en de informatie die hierop staat is vaak niet relevant aldus NBA.

Wettelijk moeten pensioenfondsen een dekkingsgraad hebben van minimaal 105 procent. Door de crisis zijn sommige fondsen onder de 100 procent beland. Als er niet kan worden ingelopen op deze tekorten moet er gekort worden op de pensioenaanspraken en -rechten. Dit gebeurt nog niet volgens het NBA. Pensioenfondsen zouden hun klanten beter moeten voorlichten zodat zij weten dat hun toekomstige pensioen misschien niet wordt gehaald.

 

Verplichtingen werkgevers

Werkgevers zijn verplicht zich te houden aan de volgende punten:

  • U bent verplicht een nieuwe werknemer tijdig te informeren of hem al dan niet een aanbod voor deelname aan een pensioenregeling doet.
  • Als een nieuwe medewerker gaat deelnemen aan uw pensioenregeling moet u zorgen dat hij van uw pensioenuitvoerder op tijd informatie ontvangt over de inhoud van de regeling. Dit moet de pensioenuitvoerder doen met de zogeheten 'startbrief'.
  • Mocht de pensioenregeling wijzigen, dan bent u er verantwoordelijk voor dat de pensioenuitvoerder uw werknemers hier op tijd over inlicht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.