Logo
  • Nieuws
  • 19 augustus 2010
  • Peter van den Hout

Pensioenen onder druk: dit zijn uw verplichtingen

Op de pensioenen van zo’n 150.000 gepensioneerden wordt volgend jaar waarschijnlijk gekort. Veertien fondsen kunnen namelijk niet aan de vereiste dekkingsgraad van 105 procent voldoen. Wat zijn uw informatieverplichtingen op het terrein van pensioenen ten aanzien van het personeel?

Beeld Pensioenen onder druk: dit zijn uw verplichtingen

Het nieuws over de aangekondigde verlaging van pensioenuitkeringen zorgt momenteel voor veel onrust. Temeer daar de pensioenfondsen die in de gevarenzone zitten nog niet met naam en toenaam bekend zijn gemaakt. De aangekondigde maatregelen kunnen overigens ook gevolgen hebben voor deelnemers aan deze pensioenfondsen die nog werkzaam zijn.

 

Ook de medewerkers binnen uw organisatie zullen waarschijnlijk met pensioenvragen aankloppen bij de HR-afdeling. De informatieverplichtingen van de werkgever zijn samen te vatten in drie punten:

  • U bent verplicht een nieuwe werknemer tijdig te informeren of u hem al dan niet een aanbod voor deelname aan een pensioenregeling doet.
  • Als een nieuwe medewerker gaat deelnemen aan uw pensioenregeling moet u zorgen dat hij van uw pensioenuitvoerder op tijd informatie ontvangt over de inhoud van de regeling. Dit moet de pensioenuitvoerder doen met een zogeheten ‘startbrief’.
  • Mocht de pensioenregeling wijzigen, dan bent u er verantwoordelijk voor dat de pensioenuitvoerder uw werknemers hier op tijd over inlicht. 

 

Wijziging tijdig en juist melden

Als uw pensioenregeling wijzigt, moet u als werkgever er dus op toezien dat de pensioenuitvoerder de werknemer binnen drie maanden inlicht over de gevolgen van de veranderingen voor zijn of haar pensioen. De pensioenuitvoerder moet de werknemer er daarbij op wijzen dat deze het recht heeft om het aangepaste pensioenreglement te ontvangen.

 

Bij het tijdig en juist melden van een wijziging is net als bij de startbrief sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid van u en de pensioenuitvoerder. Het is de moeite waard om een jurist de inhoud van een door de pensioenuitvoerder opgestelde wijzigingsbrief te laten beoordelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.