Logo
  • Nieuws
  • 1 augustus 2011
  • mr. Conny Fritse, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Opname uit pensioen B.V. wordt gezien als afkoop van pensioen

Als u geld wenst op te nemen uit uw pensioen B.V. ook al ligt hier een overeenkomst van geldlening onder, dan kan de Belastingdienst dit aanmerken als een gehele of gedeeltelijk afkoop van het pensioen. Dit betekent dat over het volledige pensioen belasting betaald moet worden.

Beeld Opname uit pensioen B.V. wordt gezien als afkoop van pensioen

Een directeur (x) wonende in België vormde samen met zijn broer de directie van een Nederlands concern in de vleesverwerkende branche. X had zijn pensioen in eigen beheer opgebouwd in een Pensioen B.V. Deze bv had aanzienlijke vorderingen op concernonderdelen van de groep. In 2004 wordt een bedrag van EUR 311.000 afgelost en op de privérekening van x gestort. Dit bedrag wordt enkele dagen later door x contant opgenomen en vervolgens gestort op een nieuwe Belgische bankrekening van de Pensioen B.V. Als gevolg van deze onttrekking was de Pensioen B.V. niet langer in staat aan haar pensioenverplichting te voldoen. X stelde dat hij in januari 2005 deze opname in een overeenkomst van geldlening heeft vastgelegd.

 

Loon uit vroegere dienstbetrekking

Het Hof acht het niet aannemelijk dat er al in december 2004 tussen x en de Pensioen B.V. een (mondelinge) overeenkomst bestond. Voor het Hof staat het vast dat x geld aan de Pensioen B.V. heeft onttrokken. Nu sprake is van een (gedeelte) van het pensioen, kan de gehele pensioenaanspraak als loon uit vroegere dienstbetrekking worden aangemerkt. Dit levert x een zeer forse naheffingsaanslag met heffingsrente op.

 

Gerechtshof ‘s- Hertogenbosch, 18 februari 2011, LJN BQ3646

 

Let op

Bij de totstandkoming van de wetgeving is door de wetgever gekozen om bij gedeeltelijke afkoop de totale aanspraak van het pensioen tot het loon te rekenen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.