Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2010
  • Lianne Bouman

Minder inkomen. Hoe zit het met de ouderschapsverlofkorting?

Als het inkomen aantoonbaar achteruit gaat, heeft de Belastingdienst de mogelijkheid ouderschapsverlofkorting terug te vragen.

Beeld Minder inkomen. Hoe zit het met de ouderschapsverlofkorting?

Minister De Jager van Financiën geeft aan, dat:

  • de ouderschapsverlofkorting bij amendement van oud PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS op het wetsvoorstel aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling is geïntroduceerd. Onderdeel van dit amendement is dat de ouderschapsverlofkorting gemaximeerd is op het verschil in het belastbare loon ten opzichte van het voorafgaande kalenderjaar.
  • de terugval in salaris wordt afgemeten aan het belastbare loon in de relevante jaren. Meestal is dat het loon volgens de jaaropgaven, verminderd met een eventuele reisaftrek.
  • de looncomponenten periodieke verhogingen, bonussen, nabetalingen van salaris of opname van het ouderschapsverlof voor een gedeelte van een jaar hebben invloed op het belastbare loon van het jaar, waarin zij zijn genoten. De situatie kan zich voordoen dat een teruggang in loon als gevolg van het ouderschapsverlof wordt gecompenseerd of juist wordt versterkt door andere looncomponenten. Dit heeft dan ook invloed op de maximale ouderschapsverlofkorting.
  • de wettelijke regeling uitdrukkelijk is gebaseerd op de gedachte dat er bij ouderschapsverlofkorting geen fiscale tegemoetkoming nodig is in gevallen, waarin het loon niet lager is dan in het voorafgaande jaar.
  • er geen manco in de uitvoering van de regeling is. Een verfijndere regeling zou vanuit uitvoeringsoogpunt onwenselijk zijn. Het zou ondoenlijk zijn om verschillen in het loon op individuele basis uit te splitsen naar verschillende omstandigheden die deze verschillen hebben veroorzaakt, nog los van de vraag hoe de verschillende elementen dan gewogen zouden moeten worden.

 

Tip: De maximale omvang van het ouderschapsverlof is per 1 januari 2009 26 keer het aantal arbeidsuren per week. Per week moet het verlof worden opgenomen in een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf maanden. Maximaal de helft van de arbeidsduur per week kan als ouderschapsverlof worden opgenomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.