Logo
  • Nieuws
  • 1 september 2009
  • Lianne Bouman

Meer duidelijkheid over cafetariaregelingen

Staatsecretaris De Jager van Financiën gaat duidelijkheid scheppen over de fiscale gevolgen van cafetariaregelingen. Daarmee komt hij tegemoet aan een behoefte in de praktijk.

Beeld Meer duidelijkheid over cafetariaregelingen

Het gaat hier om een algemeen kader voor de toetsing van cafetariaregelingen en biedt geen uitsluitsel voor de rechtstoepassing in elk concreet geval.

 

Cafetariaregeling

Bij een cafetariaregeling bepaalt de werknemer zelf hoe hij zijn loon geniet. Vaak gaat het om het ruilen van belast loon voor onbelast loon, bijvoorbeeld: beloning in natura, een vrije verstrekking of een vrije vergoeding.

Op deze manier stemt de werknemer de arbeidsvoorwaarden af op zijn persoonlijke behoeften en maakt hij beter gebruik van de fiscale mogelijkheden.

 

Een mogelijk nadeel is dat uitkeringen en verstrekkingen waarvan de hoogte wordt bepaald door het loon in geld, lager worden. Te denken valt aan vakantiegeld en doorbetaald loon bij ziekte. Dit doordat het brutoloon wijzigt als een werknemer gebruikmaakt van een cafetariaregeling.

 

U kunt het besluit hier downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.