Logo
  • Nieuws
  • 10 april 2009
  • Lianne Bouman

Meer bedenktijd voor toekomstige AOW’er met pensioengat

Mensen met een onvolledige AOW-opbouw krijgen langer de tijd om te beslissen of zij dit tekort uit eigen middelen willen aanvullen. Dit kan met de zogenoemde inkoopregeling. Zo kan extra AOW ingekocht worden, wat later recht geeft op een volledige AOW-pensioen.

Beeld Meer bedenktijd voor toekomstige AOW’er met pensioengat

Vooral door internationale migratie zijn er meer mensen die geen volledige AOW-rechten hebben opgebouwd, dan mensen die dit wel doen. Veel mensen zijn op volwassen leeftijd naar Nederland gemigreerd. Onder hen zijn veel arbeidsmigranten die vanaf de jaren zestig naar Nederland kwamen. Ook hebben velen Nederland voor hun 65e Nederland verlaten.

 

Verzekerde jaren

De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van het aantal verzekerde jaren. Voor elk jaar dat de AOW-gerechtigde tussen de 15 en 65 jaar niet verzekerd was, bijvoorbeeld vanwege wonen in het buitenland, wordt op de AOW-uitkering 2 procent gekort. Tot nu toe moeten mensen die zich in Nederland vestigen -of enige tijd in het buitenland hebben gewoond of gewerkt-  binnen vijf jaar beslissen of zij tot inkoop overgaan. De nieuwe beslistermijn van de inkoopregeling AOW wordt verdubbeld van vijf naar tien jaar. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de nieuwe regels op 1 januari 2010 ingaan.

 

Bijstand als aanvulling

Ongeveer 215 duizend 65-plussers hebben een onvolledige AOW-uitkering. Een deel van hen (ongeveer 33.000) heeft ook geen of weinig aanvullend pensioen en moet daarom naar de bijstand voor een aanvulling op het inkomen. Maar veel ouderen doen dat niet. Om dit tegen te gaan stelt staatssecretaris Klijnsma voor om de Sociale VerzekeringsBank (SVB) voortaan ook de aanvullende uitkering te laten betalen.

 

Tip

Het wordt voor 65-plussers in de Wet werk en bijstand (WWB) aantrekkelijker om wat bij te verdienen. Zij mogen namelijk een deel van hun extra inkomsten houden zonder dat dit meteen wordt gekort op hun aanvullende uitkering. De vrijlating geldt voor 25 procent van de inkomsten met een maximum van 184 euro per maand. Hiervoor geldt geen maximumtermijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.