Logo
  • Nieuws
  • 24 januari 2012
  • Peter van den Hout

Langdurig ziek? Toch recht op zomervakantie

Ook langdurig zieke werknemers hebben recht op vier weken (zomer)vakantie, ongeacht het aantal gewerkte dagen. Dit bevestigde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.

Beeld Langdurig ziek? Toch recht op zomervakantie

Het recht op vakantiedagen is bij zieke werknemers dus niet afhankelijk van een minimum aan gewerkte dagen, aldus de Europese rechters. Zij bogen zich over het proces van een vrouw die in de clinch ligt met haar Franse werkgever. De vrouw eiste vakantiedagen over de bijna veertien maanden die zij ziek was na een ongeval op weg naar haar werk.

 

De werkgever verwees echter naar Europese wetgeving die stelt dat een werknemer per jaar minstens tien dagen moet hebben gewerkt om recht te krijgen op verlof. Volgens het Europees Hof mag zieke werknemers het recht op vakantie echter niet worden ontnomen.

 

Nieuwe vakantiewetgeving

Met ingang van dit jaar zijn nieuwe regels voor vakantiedagen ingegaan. Werknemers bouwen voortaan gedurende een hele ziekteperiode vakantiedagen op. Daarnaast geldt voortaan een vervaltermijn van 6 maanden voor de wettelijke vakantiedagen die vanaf dit jaar worden opgebouwd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.