Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2011
  • Lianne Bouman

Kamp versoepelt regels ouderverloven

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regels voor het opnemen van een aantal verloven versoepelen. Hij heeft hiertoe voor het opnemen van zwangerschapsverlof, adoptieverlof, ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof een wetsvoorstel met minder strikte regels ingediend. Dit is nodig om de Wet arbeid en zorg (WAZO) met dit doel te verruimen.

Beeld Kamp versoepelt regels ouderverloven

Het kabinet wil onder meer:

  • het ouderschapsverlof versoepelen om ouders in de toekomst zelf te kunnen laten bepalen hoe zij het verlof willen opnemen. Nu zitten hier nog wettelijke beperkingen aan. Daarnaast hoeft een werknemer straks niet meer minimaal één jaar bij uw onderneming in dienst te zijn om gebruik te kunnen maken van ouderschapsverlof;
  • de regels voor opname van langdurend zorgverlof verruimen;
  • het bevallingsverlof verlengen voor moeders van wie het kind na de bevalling of gedurende het bevallingsverlof in het ziekenhuis wordt opgenomen. Uitgangspunt is dat een moeder na ontslag uit het ziekenhuis de gelegenheid moet hebben om tien weken thuis door te brengen met haar baby.

 

Geldigheid regelgeving

U wordt niet meteen met de onvoorziene extra verlofrechten geconfronteerd. De nieuwe regelgeving gaat alleen gelden voor werkneemsters, die met zwangerschapsverlof gaan na ingang van de wetswijziging en voor werknemers die ouderschapsverlof aanvragen nadat de nieuwe wet is ingegaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.