Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2012
  • Lianne Bouman

Kamp onderzoekt PPI-mogelijkheid zzp’ers

Premiepensioeninstellingen (PPI’s). Kunnen zij worden opengesteld voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)? Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat er op verzoek van de VVD en D66 onderzoek naar doen.

Beeld Kamp onderzoekt PPI-mogelijkheid zzp’ers

PPI's zijn nu wel toegankelijk voor werknemers, maar niet voor zelfstandigen. In de Wet financieel toezicht staat namelijk dat PPI’s alleen pensioenregelingen kunnen uitvoeren die zijn aangemerkt als arbeidsgerelateerd. Zzp'ers vallen hier buiten.

 

Kamp komt over een paar maanden met de resultaten van het onderzoek naar buiten. PZO pleit er al langer voor om PPI’s open te stellen voor zzp’ers. Het openstellen van de PPI voor zzp'ers maakt het mogelijk dat zzp'ers zelf een pensioencollectief instellen waar vrijwillig aan kan worden deelgenomen.

 

Wet introductie premiepensioeninstellingen

De Wet introductie premiepensioeninstellingen (PPI) is op 1 januari 2011 in werking getreden. De PPI is een nieuw type pensioenuitvoerder, naast het pensioenfonds en de pensioenverzekeraar. De PPI is geschikt voor de uitvoering van zuivere premieregelingen, zogenaamde defined contribution-regelingen (DC-regelingen). Deze kenmerken zich door het ontbreken van enig verzekeringstechnisch risico. De PPI richt zich op de opbouwfase van het pensioen, waarbij de PPI de premies belegt ten behoeve van de pensioendeelnemers. Op het moment van pensionering zal de PPI de opgebouwde waarde overdragen aan een verzekeraar of een buitenlandse Institution for Occupational Retirement Provisions (IORP). Deze draagt vervolgens zorg voor een levenslange periodieke uitkering.

 

Buitenlandse pensioenregelingen

Naast het uitvoeren van Nederlandse DC-regelingen, is de PPI vooral relevant voor de uitvoering van buitenlandse pensioenregelingen. De PPI is een relatief eenvoudig instrument, dat efficiënt en transparant op de Europese markt kan opereren. Vooral voor multinationale ondernemingen is de PPI aantrekkelijk, omdat zij op die manier vanuit één vestigingsplaats alle werknemers kunnen bedienen. Voor het uitoefenen van het bedrijf van PPI is een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vereist.  

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.