Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2011
  • Mariel Hovemann

Kamer wil recht op meenemen pensioen behouden

Bij het wisselen van baan kunnen werknemers het opgebouwde pensioen meenemen. Wegens problemen met de waardeoverdracht van pensioenen heeft minister Kamp van Sociale Zaken hier een tijdelijke maatregel tegen aangekondigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter niet gelukkig met deze inperking.

Beeld Kamer wil recht op meenemen pensioen behouden

De Kamer ging dan ook in debat hierover met Kamp. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt deed een voorstel om alleen in ‘heel uitzonderlijke gevallen’ de werknemersrechten in te perken. PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en SP steunen dit voorstel.

 

Waardeoverdracht

Om de waardeoverdracht van iemands pensioen mogelijk te maken, moeten bedrijven soms duizenden euro's bijstorten. Vooral kleinere bedrijven kunnen hierdoor in de problemen komen. Maar volgens Omtzigt valt dit soms ook pensioenverzekeraars aan te rekenen omdat ze te weinig hebben gereserveerd. Omtzigt spreekt van ‘heel uitzonderlijke gevallen’ als een bedrijf op een faillissement afstevent.

 

Structurele maatregelen

Kamp vindt het belangrijk om de maatregel nog per 1 januari 2012 doorgevoerd te krijgen. Dit om werkgevers te stimuleren nieuwe personeel aan te nemen. Na invoering wil Kamp nog spreken over structurele maatregelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.