Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2010
  • Lianne Bouman

Groen kantoor lucratief voor ondernemers

Een groen kantoor levert geld en besparing CO2-uitstoot op. Ondernemers die duurzame maatregelen treffen, kunnen de CO2-uitstoot fors helpen terugdringen.

Beeld Groen kantoor lucratief voor ondernemers

Dat meent duurzaamheidexpert Bram Adema van Corporate Facility Partners.

 

Door flexibel werk te stimuleren, het binnenklimaat efficiënter te maken en door energiebesparing zou een besparing van 4 miljoen ton CO2 mogelijk zijn. Bovendien kunnen deze maatregelen de ondernemers een besparing van 8,8 miljard euro per jaar opleveren.

 

Besparen zonder inversteringen

de duurzaamheidexpert zegt dat besparen vaak al kan zonder enorme investeringen. “Onze kantoren zijn nog steeds ingericht zoals 50 jaar geleden, iedereen een eigen plekje en allemaal tegelijk in de file en achter het bureau. De gemiddelde Nederlandse kantoorplek is volgens onderzoek verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van 5.000 kilogram, waarvan de helft afkomstig is van autoverkeer en de andere helft door energie op of rond de werkplek,” aldus Adema.

 

Woon-werkverkeer

Corporate Facility Partners komt op basis van deze gegevens tot een adviespakket om de duurzaamheid van bestaande kantoorpanden te verbeteren. Volgens Adema kan er met zeven maatregelen een besparing van 40 procent aan kosten en uitstoot worden gerealiseerd. Het woon-werkverkeer levert volgens hem het snelst een grote besparing op.

 

Let op: U kunt computers en dergelijke apparatuur alleen nog vrij vergoeden of verstrekken indien de apparatuur voor ten minste 90% zakelijk wordt gebruikt. Is het gebruik voor meer dan 10% privé, dan is de gehele vergoeding of verstrekking belast loon. Wordt de apparatuur ter beschikking gesteld, dan moet de werkgever drie jaar lang 30% van de waarde in het economisch verkeer tot het loon rekenen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.