Logo
  • Nieuws
  • 25 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

Gepensioneerden dagen pensioenfonds voor rechter

Gepensioneerde werknemers van Shell willen dat hun pensioen met 1,5 procent wordt verhoogd. Daartoe hebben zij het pensioenfonds van de oliemaatschappij voor de rechter gedaagd.

Beeld Gepensioneerden dagen pensioenfonds voor rechter

De deelnemersraad (met gepensioneerden en werknemers) van het pensioenfonds van Shell wil dat een in 2009 niet gegeven inflatiecompensatie alsnog wordt ingehaald. De raad heeft daartoe een proces aangespannen tegen het pensioenfonds bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam zo weet het FD te berichten.

 

Inhaalindexatie

Om de inflatie te corrigeren kunnen pensioenen worden geïndexeerd. Als een pensioenfonds echter niet de middelen heeft, kan het de indexering overslaan en in betere tijden inhalen. Het bestuur van het pensioenfonds van de oliemaatschappij heeft in deze besloten geen inhaalindexatie te geven. Dit omdat de dekkingsgraad schommelt en de economische vooruitzichten te onzeker zijn.

 

Dekkingsgraad

De deelnemersraad is het daar niet mee eens. Zij vinden dat  aan de belangrijkste voorwaarde voor inhaalindexering – een dekkingsgraad boven de 115 procent - is voldaan. Op de peildatum was de dekkingsgraad 123 procent .

 

Al eerder naar de rechter

Al eerder hebben deelnemersraden hun pensioenfondsen voor de rechter gedaagd. Niet allemaal met even veel succes. Zo sleepte de deelnemersraad van Unilever het pensioenfonds voor de rechter om een waardevast pensioen af te dwingen. Dat liep op niets uit. Evenals de rechtelijke gang van de gepensioneerden van Océ. Gepensioneerden van Campina werden echter wel in het gelijk gesteld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.