Logo
  • Nieuws
  • 1 augustus 2011
  • Mariel Hovemann

Geen uitzonderingsregel vakantiedagen na zwangerschapsverlof

Werknemers moeten vanaf 1 januari 2012 hun wettelijke vakantiedagen binnen een half jaar na het jaar van opbouw opnemen. Doen zij dat niet, dan komen zij te vervallen. Let op: Dit geldt ook voor vrouwen met zwangerschapsverlof.

Beeld Geen uitzonderingsregel vakantiedagen na zwangerschapsverlof

Nieuwe moeders moeten de opgebouwde dagen dus snel na het zwangerschapsverlof opnemen om te voorkomen dat deze vervallen. Er komt voor deze categorie werknemers geen uitzonderingsregel. Zwangere werkneemsters die met zwangerschaps- en bevallingsverlof zijn bouwen gedurende deze verlofperiode wel vakantiedagen op. Zij kunnen die vakantiedagen niet opnemen, omdat zij immers vanuit de Wet arbeid en zorg (WAZO) een uitkering genieten.

 

Vervaltermijn van zes maanden

In de nieuwe vakantiewetgeving is dus geen uitzondering op de vervaltermijn van zes maanden opgenomen voor werkneemsters met zwangerschapsverlof. De wetgever ziet zwangerschap namelijk niet als een situatie waarin de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen. Dit in tegenstelling bij langdurige ziekte. Langdurige zieken kunnen vanaf 2012 over hun hele periode van arbeidsongeschiktheid vakantiedagen opnemen en krijgen daartoe ook de mogelijkheid door tijdelijke vrijstelling van re-integratieverplichtingen.

 

Let op

De nieuwe vakantiewetgeving biedt wel de mogelijkheid individuele afspraken te maken die ervoor zorgen dat de nieuwe moeder haar vakantiedagen niet verliest. De verplichting tot het opnemen van wettelijke vakantiedagen geldt namelijk niet als de werkneemster kan aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat was vakantie op te nemen.

 

Tip

Maak werknemers bewust van de nieuwe vakantieregeling en de mogelijkheden en gevaren ervan. Daarnaast is het essentieel om een goed verlofregistratiesysteem bij te houden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.