Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2014
  • Antoine Hoop

Geen loonsverhoging in 13 procent cao’s

Eén op de vijf cao-werknemers kreeg in 2013 een nieuwe cao zonder structurele loonstijging. Dat stelt AWVN in haar evaluatie van het cao-jaar 2013.

Er is sprake van een grote aantal cao’s waarin geen loonsverhoging is afgesproken: 13 procent van alle ‘2013-cao’s’. Volgens AWVN is dit het effect van de magere economie. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de financiële dienstverlening en de overheid gerelateerde sectoren zijn er cao´s met een nullijn te vinden. Zij ondervinden de effecten van het bezuinigingsbeleid van de overheid en het terughoudende gedrag van de Nederlandse consument. In de exportgerichte sectoren, met name in de industrie, waar het economisch beter gaat, vertaalde dat zich in 2013 in hogere afgesproken loonstijgingen: 2 procent.

Meer uren werken
Het tempo van veel onderhandelingen lag als gevolg van de financiële onzekerheid laag. Onderhandelaars stelden, in afwachting van conjunctuurberichten, het maken van afspraken langer uit. Voor 1,25 miljoen werknemers waarvoor nog nieuwe cao-afspraken gemaakt moeten worden  is looptijd inmiddels verlopen. Toch werd in een periode van minder werk veel aandacht besteed aan meer uren werken aldus de werkgeversvereniging. Zo zet de trend om toeslagenregelingen af te bouwen door, om langs die weg ruimte te creëren voor gewone loonstijgingen. Ook nam in vergelijking tot eerdere jaren het aantal nieuwe afspraken over onderwerpen als het nieuwe werken, persoonlijk keuzebudget en mantelzorg af. Ook dit duidt volgens AWVN op gebrek aan vertrouwen bij werkgevers in een aantrekkende economie.

Creatief loonbeleid
Ondanks signalen over een conjuncturele opleving worden ook het komende jaar de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden overschaduwd door onzekerheid over de economie. Volgens de werkgeversvereniging bestaat de tweedeling tussen exportgerichte sectoren en op de binnenlandse markt gerichte sectoren ook dit jaar. Om het loonkostenniveau beheersbaar te houden én ruimte voor loonstijgingen en koopkrachtverbetering te realiseren adviseren zij werk te maken van zogenoemd ‘creatief loonbeleid’ en het maken van afspraken over meer productiviteit en flexibiliteit.

In 2013 werden 462 cao’s afgesloten. De loonstijging die gemiddeld werd overeengekomen, bedroeg 1,4 procent. Komend jaar moeten circa 450 collectieve contracten worden vernieuwd (voor bijna 3 miljoen werknemers).
 

Werkkostenregeling

Uitstellen kan niet meer. De definitieve ingangsdatum voor de werkkostenregeling is 1 januari 2015. Het doorvoeren van de werkkostenregeling zal een financiële impact hebben op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om de financiële impact in kaart te brengen. Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.