Logo
  • Nieuws
  • 1 november 2011
  • Mariel Hovemann

Forfaitaire ruimte werkkostenregeling verhoogd

De forfaitaire ruimte van de werkkostenregeling (WKR) wordt in 2013 verhoogd. Van 1,4 naar 1,6 procent van de loonsom. Dit schrijft Staatssecretaris Weekers van Financiën in de brief aan de Tweede Kamer over de tussenevaluatie van de werkkostenregeling.

Beeld Forfaitaire ruimte werkkostenregeling verhoogd

Uit de peiling is gebleken dat zo’n 10 procent van de werkgevers de werkkostenregeling in 2011 heeft toegepast. Over 2012 kon men nog geen uitspraak doen. Er zijn meerdere knelpunten waardoor werkgevers nog niet zijn overgestapt. Zo is het loonbegrip niet voor iedereen duidelijk. En wil men graag een versoepeling van de werkkostenregeling bij loon in natura en de eigen bijdrage werknemers. Dit laatste wil Weekers regelen in een wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2012.

 

Wet uniformering loonbegrip

De forfaitaire ruimte stijgt bij de invoering van de Wet uniformering loonbegrip met 0,1 procentpunt naar 1,5 procent. Weekers geeft aan in het Belastingplan 2013 al een aanvullende stijging met 0,1 procentpunt te hebben ingeboekt.

 

Evaluatie

Uit de tussenevaluatie komt naar voren dat organisaties de forfaitaire ruimte nog wel aan de krappe kant vinden. Daarnaast is het aantal gerichte vrijstellingen niet voor alle werkgevers nodig. Om die reden wil Weekers de voor 2013 aangekondigde evaluatie naar voren halen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.