Logo
  • Nieuws
  • 10 november 2010
  • mr. Ineke van de Pas, De Voort Hermes De Bont Advocaten

Ex-OR lid: ontslagbescherming of niet?

De werkgever heeft voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer de toestemming van de kantonrechter nodig wanneer deze korter dan twee jaar voor de ontslagaanvraag lid is geweest van de ondernemingsraad. Indien de werknemer nog steeds lid is van de ondernemingsraad geldt de algehele ontslagbescherming.

Beeld Ex-OR lid: ontslagbescherming of niet?

Wat was het geval in deze zaak? De werkgever vraagt een ontslagvergunning bij het UWV WERKbedrijf aan. De betreffende werknemer stelt echter dat de werkgever niet alleen een ontslagvergunning nodig heeft, maar ook de toestemming van de kantonrechter. De reden hiervoor is dat de werknemer korter dan twee jaar voor de ontslagaanvraag lid is geweest van de ondernemingsraad. Volgens de werknemer is de ondernemingsraad feitelijk al opgeheven.

 

Algemeen ontslagverbod

De werkgever is echter van mening dat hij de toestemming van de kantonrechter niet nodig heeft. De ondernemingsraad bestaat volgens hem nog steeds. Hierdoor komt werknemer geen bescherming toe in de zin dat de werkgever de toestemming van de kantonrechter nodig heeft om de arbeidsovereenkomst met ex-leden van de ondernemingsraad op te zeggen.

 

Opheffing OR niet aan de orde

De kantonrechter overweegt dat de ondernemingsraad niet is opgeheven, maar nog steeds bestaat. Weliswaar zijn er plannen om de ondernemingsraad op te heffen, maar deze zijn nog niet geconcretiseerd. Alleen de ondernemingsraad zelf kan zich opheffen, dan wel kan opheffing voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. Dit laatste is echter niet aan de orde.

 

De werknemer kan zich dus niet beroepen op de bescherming dat de werkgever toestemming nodig heeft van de kantonrechter bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst (wat geldt als sprake is van ex-leden van de ondernemingsraad), maar enkel op de (gewone) ontslagbescherming dat de arbeidsovereenkomst niet mag worden beëindigd als gevolg van de OR-werkzaamheden. 

 

Tip

Een werknemer die lid is van de ondernemingsraad, heeft de bescherming dat de arbeidsovereenkomst niet mag worden opgezegd vanwege het lidmaatschap van de ondernemingsraad. Voormalige leden van de ondernemingsraad hebben deze bescherming niet. Deze hebben enkel de bescherming dat toestemming van de kantonrechter moet worden verzocht voordat de arbeidsovereenkomst opgezegd kan worden.

 

Kantonrechter Almelo 30 augustus 2010, LJN: BN5579

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.