Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2010
  • Mariel Hovemann

EP: zwangerschapverlof van 16 naar 20 weken

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel voor langer zwangerschapverlof. Het wil dat het verlof in de gehele EU 20 weken gaat duren.

Beeld EP: zwangerschapverlof van 16 naar 20 weken

De Europese Commissie ging voor 18 weken. Het EP dus voor 20. Vier weken langer dan de 16 weken die moeders nu in Nederland krijgen. Ook vaders worden niet vergeten, het EP wil dat zij 2 weken betaald verlof krijgen. In Nederland is dat nu 2 dagen.

 

Onderhandelen

Dit is wat het EP wil. Of de EU-landen dit ook gaan invoeren is nog de vraag. Daarover moet het EP nog onderhandelen. Vakbond FNV heeft zich de afgelopen tijd sterk gemaakt voor verlenging en ziet de 20 weken dus wel zitten. Evenals de 2 weken voor vaders. Iets wat ze wilden maar niet hadden verwacht. De werkgevers daarentegen zijn niet zo gelukkig met de verlenging. Het doorbetaalde loon wordt dan wel vergoed, maar dit komt uit het WW-fonds dat alleen bestaat uit de werkgeverspremies aldus woordvoerder Jan Beuvink van VNO NCW.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.