Logo
  • Nieuws
  • 31 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Eind goed, al goed. Wetsvoorstel pensioen in Kamer

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel om de AOW-leeftijd te koppelen aan de levensverwachting aan de Tweede Kamer uitgereikt. Het voorstel voorziet in de afspraken die de sociale partners in juni dit jaar hebben gemaakt. Ook bevat het voorstel de extra toezeggingen die de minister in september j.l. deed om de vakbeweging achter zich te krijgen.

Beeld Eind goed, al goed. Wetsvoorstel pensioen in Kamer

De AOW- en pensioenleeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Daarover stemde de federatieraad van FNV op 12 september j.l.. De grootste bonden van FNV – FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo vonden de eerdere toezeggingen van minister Kamp echter onvoldoende. Kamp haastte zich vervolgens een aantal wijzigingen in het pensioenakkoord, dat de sociale partners in juni sloten, aan te brengen.

 

Wijzigingen

  • Pensioenpremies kunnen alleen worden gewijzigd na onderhandelingen tussen cao-partijen binnen het arbeidsvoorwaardenoverleg. Hiermee worden de pensioenfondsbesturen buiten spel gezet, waardoor de pensioenpremies stabieler blijven en werknemers meer zekerheid over hun pensioen hebben.
  • Werknemers met lage inkomens of zware beroepen moeten financieel in staat worden gesteld eerder te stoppen met werken. Om dit te bereiken, stelt de minister een aantal maatregelen voor:
  • Werknemers die na hun 61e doorwerken, ontvangen een werkbonus van maximaal € 2.350 per jaar. Mensen met een lager inkomen krijgen een hogere bonus dan mensen met een hoger inkomen. Op deze manier kunnen werknemers met een lager inkomen sparen voor vroegpensioen.
  • De levensloopregeling blijft vanaf 2012 open voor werknemers die aan het einde van het jaar ten minste € 3.000 op hun levenslooprekening hebben staan. 
  • In tegenstelling tot wat in het Regeerakkoord was afgesproken, mogen werknemers (een deel van) het geld dat zij sparen in de nieuwe vitaliteitsregeling ook inzetten om met deeltijdpensioen te gaan of eerder te stoppen met werken.
  • Bij de invulling van het nieuwe pensioencontract zal het kabinet erop letten dat de risico’s evenwichtig worden verdeeld over de verschillende generaties.

 

Akkoord

Na deze wijzigingen/aanpassingen werd nipt een pensioenakkoord bereikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.