Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2010
  • Dagmar Hendriks

'Effect loonsverhoging op pensioenkosten onderschat'

Het Nederlandse pensioencontract is dringend aan vernieuwing toe: vereenvoudiging van de regelingen, een goed financieel kader, efficiënte uitvoering. Alleen dan kunnen in de toekomst onplezierige verrassingen zoals die zich recent hebben voorgedaan, worden vermeden. In nieuwe CAO-onderhandelingen kunnen partijen hier al rekening mee houden.

Beeld 'Effect loonsverhoging op pensioenkosten onderschat'

Dat stelt pensioendeskundige Leon Mooijman van werkgeversvereniging AWVN op het congres Pensioen ‘niet moeilijker dan nodig’ in Arnhem.

 

De meeste Nederlandse pensioenfondsen werden recent geconfronteerd met onderdekking en de noodzaak tot sterke premiestijgingen, 20 tot 30 procent. Alleen door een noodgreep van het kabinet zijn die kostenstijgingen uitgesteld.

 

Onderschat

Volgens de werkgeversvereniging zijn door hun complexiteit veel pensioenregelingen feitelijk buiten de directe invloedsfeer van werknemers en werkgevers geraakt. Een bijkomend probleem is dat de pensioenregeling in de meeste bedrijven en bedrijfstakken onvoldoende aandacht krijgt bij de cao-besprekingen, stelt Mooijman. Het effect van een loonsverhoging op de pensioenkosten wordt daarbij onderschat.  

 

Pensioencontract

Om pensioenregelingen (weer) toekomstbestendig te maken, wil AWVN dat door vernieuwing van het pensioencontract het agenderen van de regeling tijdens het arbeidsvoorwaardenoverleg weer gewoon wordt. Mooijman: Dan worden ook kostenontwikkelingen weer inzichtelijk en kunnen werkgevers en werknemers gewoon afspraken maken. Verrassingen zoals die zich recent hebben voorgedaan, zijn dan veel gemakkelijker te verwerken.’ 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.