Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Creativiteit wordt gesmoord door het management

Bedrijven zouden veel innovatiever kunnen zijn als managers hun werknemers meer ruimte voor creativiteit zouden geven. Hoewel innovatie en vernieuwing tegenwoordig belangrijk is, blijkt het uitvoeren van ideeën in organisatie niet eenvoudig. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Han Bakker waarop hij 6 december promoveert aan de VU in Amsterdam.

Beeld Creativiteit wordt gesmoord door het management

Bakker deed onderzoek naar ideemanagement bij drie organisaties: acties die worden ondernomen in ideeën verder te krijgen in een organisatie. Een eerste belemmering die Bakker tegenkwam, is dat creativiteit in organisaties soms actief afgehouden wordt door het management.

 

De top roept wel om innovatie, maar volgt zijn eigen prioriteiten en lijkt niet geïnteresseerd in ideeën van werknemers. Een gangbare verklaring hiervoor is dat creativiteit autoriteit zou ondermijnen, maar dat is tijdens het onderzoek van Bakker niet zo gebleken.

 

Ideemanagementsysteem

Voor organisaties is het hebben van een computerondersteunend ideemanagement, ondersteund door fondsen, duidelijk een voordeel. Wanneer een idee veelbelovend lijkt kan een beperkte hoeveelheid tijd gegeven worden aan het indienen om het idee te verbeteren en presentabel te maken. Ideemanagementsystemen worden verbeterd door ze te verbinden met processen van kennismanagement en creatief denken en door ze te integreren in de bestaande organisatiecultuur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.