Logo
  • Nieuws
  • 9 januari 2012
  • Lianne Bouman

Bond van Verzekeraars tempert (vooralsnog) pensioenonrust

De Bond van Verzekeraars wil benadrukken dat de verzekerde pensioenregelingen buiten de discussie over pensioenkortingen vallen. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte op 6 januari jl bekend te hebben besloten dat pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen voorgenomen pensioenkortingen voorlopig te maximeren op 7 procent, wat voor de nodige onrust zorgde.

Beeld Bond van Verzekeraars tempert (vooralsnog) pensioenonrust

DNB schat dat ongeveer 125 pensioenfondsen in mei dit jaar een voorgenomen korting op pensioenrechten moeten aankondigen, of andere maatregelen moeten nemen om tijdig uit herstel te zijn.

 

Om de onrust onder de deelnemers aan pensioen die bij verzekeraars zijn ondergebracht weg te nemen, klanten meldt het Verbond nadrukkelijk dat de discussie over pensioenkortingen zich beperkt tot pensioenen die worden uitgevoerd door pensioenfondsen.

 

Verzekerde regelingen

Zo’n 20 procent van de pensioenen in de tweede pijler is ondergebracht in een verzekerde regeling. In die regelingen kunnen pensioenen niet worden gekort. Premie en uitkering liggen in principe contractueel vast. De nadelige gevolgen van de bijzondere situatie op de financiële markten worden in die gevallen niet door de deelnemer, maar door de verzekeraar gedragen.

 

Let op

Uit het persbericht van DNB blijkt echter dat DNB kiest voor een gelijke behandeling van pensioenfondsen en verzekeraars.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.