Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2012
  • Mariel Hovemann

Bijna driekwart werkgevers worstelt met Werkkostenregeling

Bijna driekwart (73%) van de werkgevers is nog niet overgestapt op de Werkkostenregeling (WKR), het nieuwe vergoedingssysteem dat per 1 januari 2011 beschikbaar is zo blijkt uit onderzoek van AFAS Software onder ruim 100 klanten.

Beeld Bijna driekwart werkgevers worstelt met Werkkostenregeling

Met de WKR kunnen organisaties maximaal 1,4% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor medewerkers. Over vergoedingen boven deze 1,4% wordt 80% eindheffing berekend. Werkgevers kunnen ook gebruik maken van gerichte vrijstellingen, waarmee zij bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden of verstrekken.

 

De meeste ondervraagde organisaties weten van het bestaan van de nieuwe WKR; slechts 4% geeft aan geen idee te hebben wat de regeling precies inhoudt. Opvallend is dat 23% van de respondenten zegt precies te weten wat hen te wachten staat en dat het alleen nog een kwestie is van overstappen. Bijna de helft van de respondenten is zich momenteel aan het oriënteren op de mogelijkheden. Toch zien werkgevers niet echt de urgentie van een snelle overstap. Invoering van het systeem begin 2013 is voor 30% van de respondenten vroeg genoeg. Daarnaast zegt 66% van de ondervraagden geen idee te hebben wanneer ze de regeling daadwerkelijk gaan invoeren, maar dat ze het op tijd geregeld hebben. Uiterlijk 1 januari 2014 moeten alle organisaties zijn overgestapt op de nieuwe regels en vervalt de oude wetgeving.

 

Deadline

De resultaten van de steekproef laten zien dat de WKR een issue is waar werkgevers duidelijk mee bezig zijn, maar dat de deadline van januari 2014 voor de meeste organisaties nog ver weg lijkt.

 

Eenvoudig

Marco Pijnappel, Manager Controlling bij AFAS Software: “Iedereen denkt dat de WKR heel ingewikkeld is, maar het is juist heel eenvoudig. De regels zijn er een stuk duidelijker op geworden.” Wel is volgens Pijnappel een goede voorbereiding noodzakelijk. “Het belangrijkste is dat organisaties van te voren goed nagedacht hebben over de methode die ze toe willen passen en dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn tussen de afdeling personeel- en salarisadministratie en de afdeling controlling. Hiermee voorkomen organisaties dat onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de medewerkers niet boven de 1,4% van de totale fiscale loonsom uitkomen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.