Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2012
  • Manon Schuttrups

Bezuinigingsakkoord: gevolgen pensioen en ontslagrecht

Minister De Jager van Financiën heeft het Nederlandse Stabiliteitsprogramma naar de Europese Commissie gestuurd. Het akkoord dat vorige week is gesloten door een coalitie van vijf partijen brengt het begrotingstekort in 2013 terug naar 3 procent van het bruto binnenlands product. Wat zijn de gevolgen voor pensioenen en ontslagrecht?

Beeld Bezuinigingsakkoord: gevolgen pensioen en ontslagrecht

Hieronder vindt u de wijzigingen in het begrotingsakkoord die met name voor werkgevers van belang zijn:

Pensioen

  • In overeenstemming met de verplichtingen krachtens het Europlus Pact, zal de pensioengerechtigde leeftijd worden verhoogd. In 2013 wordt de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de jaren daarna zal de AOW-leeftijd stapsgewijs verder worden verhoogd. Zodoende zal uiterlijk in 2019 de pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar worden bereikt, en uiterlijk in 2024 een leeftijd van 67 jaar. Deze overgangsregeling kan de omvang van de inkomensgevolgen beperken voor mensen die weinig mogelijkheden hebben om het verlies te compenseren.
  • Na deze periode wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2014 wordt de pensioenleeftijd voor aanvullende pensioenen verhoogd naar 67 jaar. Deze maatregel raakt uitsluitend nieuwe opbouw. In aanvulling op de verhoging op de richtleeftijd, worden de fiscaal maximale opbouwpercentages voor het aanvullend pensioen neerwaarts aangepast.
  • Het beschikbare budget voor de extra ‘doorwerkbonussen’ wordt beëindigd. Ook zal het beschikbare budget voor ‘mobiliteit’ na 2013 niet verder toenemen.

 

Arbeidsmarkt

  • Werkgevers moeten de eerste zes maanden van de WW-uitkering betalen. Daartegenover staat dat ontslagvergoedingen worden beperkt. Het resterende deel van de ontslagvergoeding wordt gebruikt voor (om)scholing en van werk-naar-werk trajecten. Deze activerende ontslagregelingen worden ingezet voor scholing en toeleiding naar een andere baan. De duur en hoogte van de WW-uitkering blijven ongewijzigd.
  • Omdat deze wijzigingen pas in 2014 effectief worden, zal de WW-premie voor werkgevers in 2013 tijdelijk worden verhoogd. 

Loonmatiging

  • Voor de lonen van ambtenaren (exclusief zorg) geldt voor 2 jaar een nullijn. De tranches voor de loonbijstelling voor 2012 en 2013 worden ingehouden voor de contractloonstijging.
  • Loonmatiging in de marktsector zal worden bevorderd, onder meer door de tabelcorrectiefactor in de belastingen één jaar niet toe te passen, waardoor een loonstijging wordt belast tegen een hoger marginaal tarief.
  • Hogere inkomens (inclusief bonussen) worden in 2013 tijdelijk extra belast met een werkgeversheffing. Daarnaast wordt de werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen verhoogd van 30 naar 75 procent.

 

Bron: Actualisatie Stabiliteitsprogramma Nederland

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.