Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2011
  • Mariel Hovemann

Begin na de vakantie niet op een maandag

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Arbo Unie deze zomer het landelijk Arbo Unie Vakantieonderzoek uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het structureel meten van het effect van de zomervakantie op de loopbaantevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Ook is onderzocht in hoeverre de werknemers ook tijdens hun vakantie bereikbaar (moeten) zijn en na hoeveel tijd op het vakantieadres iemand zich kan ontspannen. Ruim 1000 werknemers tussen 20 en 65 jaar hebben het online vakantieonderzoek ingevuld.

Beeld Begin na de vakantie niet op een maandag

Uit de resultaten van het eerste onderzoek in 2010 bleek dat er na de vakantieperiode sprake is van een lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid. De resultaten in 2011 laten dit eveneens zien. Ongeveer 13 procent van de respondenten is zich aan het oriënteren op een andere werkomgeving. Dit is een onverwacht hoog percentage na een vakantieperiode. Werkgevers verwachten juist dat werknemers na hun zomervakantie uitgerust en vooral extra gemotiveerd weer terugkomen. Het omgekeerde is dus vaak het geval.

 

Loopbaangesprek

Arbo Unie adviseert werkgevers om na een vakantieperiode de dialoog aan te gaan met de medewerker. Plan bijvoorbeeld een loopbaangesprek, want zoals blijkt heeft de medewerker voldoende afstand genomen van de ‘hectiek van alle dag’ om keuzes te maken. Door hieraan aandacht te besteden, stimuleert een werkgever de duurzame inzetbaarheid van zijn werknemers.

 

Het Nieuwe Werken

Arbo Unie constateert ook in haar praktijk dat, mede door Het Nieuwe Werken, de balans werk/privé aan het veranderen is. Aandachtspunt voor werkgevers hierin is om naast het sturen op prestaties, ook voldoende aandacht te besteden aan de mate waarin een medewerker privé echt het werk los kan laten. Door een goede balans werk/privé is een medewerker minder gevoelig voor stressfactoren.

 

Vakantiegevoel krijgen en houden

Arbo Unie heeft onderzocht in welke mate werknemers ontspannen tijdens vakantie. Er is gevraagd naar het aantal dagen dat men het volledige ‘vakantiegevoel’ had. 57 procent van de werknemers had voor de vertrekdag al 1 of meer dagen vrij genomen. Toch duurt het op het vakantieadres nog ongeveer 3 dagen voor men echt het vakantiegevoel heeft. Een sterke invloed hierop is in hoeverre men bereikbaar is voor het werk oftewel het werk een bereikbaarheid vereist.

 

Een aantal tips om het vakantiegevoel (langer) vast te houden:

  • Zorg voor een goede afronding van werkzaamheden voordat je op vakantie gaat en regel (tijdig) vervanging.
  • Als je bereikbaar moet zijn, beperk dit dan tot bepaalde momenten in de vakantieperiode.
  • Om het vakantiegevoel ook na de vakantie nog wat langer vast te houden, is de ervaring dat het beter is om niet op een maandag weer te beginnen met werken. Door te starten op een andere dag blijkt dat mensen langer het vakantiegevoel vasthouden en zich meer ontspannen voelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.