Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2012
  • Lianne Bouman

Afschaffen reiskostenregeling: ‘onzinnig en ondoordacht’

Het plan voor de afschaffing van de reiskostenregeling voor woon-werkverkeer is ‘onzinnig en ondoordacht’ volgens CNV-vice-voorzitter Maurice Limmen van vakbond CNV. Deze reactie gaf hij naar aanleiding van de plannen uit het mislukte Catshuisoverleg, die deels zijn overgenomen in het vorige week gesloten bezuinigingsakkoord.

Beeld Afschaffen reiskostenregeling: ‘onzinnig en ondoordacht’

De gerichte fiscale vrijstelling voor reiskosten (inclusief OV en € 0,19 per km) zal volledig worden afgeschaft, zowel voor dienstreizen als voor het woon-werkverkeer. Werkgevers kunnen deze vergoedingen dan vanuit hun budget van de werkkostenregeling betalen.

 

Volgens Limmen is de afschaffing van de reiskostenregeling zeer slecht nieuws voor mensen  die een eindje van hun werk wonen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor mensen, die in opdracht van hun baas moeten reizen. Wie voor zijn werk moet reizen, zou geen fiscale ruimte hiervoor krijgen.

 

Volledig bijtelling

Uit het bereikte akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie blijkt dat alle rijders in een auto van de zaak een bijtelling krijgen. Ook de werknemers die minder dan 500 kilometer privé rijden. Slechts ‘een meter privé-gebruik’ betekent dus een volledige bijtelling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.