Logo
  • Nieuws
  • 10 augustus 2010
  • Lianne Bouman

Advies pensioenopbouw Wajongers en WSW’ers

De Stichting van de Arbeid (STAR) adviseert om voor werknemers met een Wajong-indicatie en WSW-indicatie (Wet sociale werkvoorziening) pensioenopbouw mogelijk te maken door de vastgestelde verdiencapaciteit of loonwaarde als deeltijdpercentage te beschouwen en de pensioenfranchise overeenkomstig te verlagen.

Beeld Advies pensioenopbouw Wajongers en WSW’ers

Dit blijkt uit een brief die STAR begin juli dit jaar heeft gestuurd aan de centrale organisaties van werknemers en werkgevers aangesloten bij de Stichting van de Arbeid, de pensioenkoepels VB en OPF en het Verbond van Verzekeraars. Een afschrift van de brief is verstuurd naar demissionair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Verzoek Donner

STAR kreeg eind 2009 van Donner het verzoek te onderzoeken of pensioenopbouw voor deze categorieën werknemers mogelijk is. In zijn brief aan STAR vraagt de minister de Stichting om na te gaan in hoeverre sprake is van gemiste pensioenopbouw; dit gelet op de verantwoordelijkheid van de sociale partners voor het maken van afspraken over de pensioenopbouw. De minister wijst er in zijn brief op dat het advies van de Stichting een bijdrage kan leveren aan het streven om de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking te verhogen.

 

Brief STAR

STAR geeft de geadresseerden in de brief nadrukkelijk in overweging om partijen betrokken bij aanvullende pensioenregelingen en pensioenuitvoerders te verzoeken in voorkomende gevallen - na melding van de werkgever (dan wel de werknemers die het betreft dan wel hun vertegenwoordigers) - het volgende te bewerkstelligen:

  • ingeval van een toegekende loondispensatie de vastgestelde verdiencapaciteit of loonwaarde, zijnde een percentage van het wettelijke minimumloon, te beschouwen als een deeltijdpercentage; en
  • de van toepassing zijnde pensioenfranchise overeenkomstig te verlagen.

 

Let op

Per 1 januari 2010 is de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten vervangen door de Wet Wajong. Uitgangspunt in de nieuwe wet is wat jongeren wél kunnen, in plaats van wat zij niet kunnen. Voor alle jongeren geldt dat zij in principe moeten werken of leren. Dit geldt ook voor jongeren met een beperking.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.