Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2011
  • Peter van den Hout

Aanvullende werkbonus voor oudere werknemer met laag inkomen

Het wordt mogelijk voor werknemers met een laag inkomen en een lang arbeidsverleden om toch op hun 65e te stoppen met werken. Het inkomenseffect blijft in dat geval beperkt tot -3 procent. Daarmee komt Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Beeld Aanvullende werkbonus voor oudere werknemer met laag inkomen

Kamp introduceert vanaf 2020 voor oudere werknemers een aanvullende werkbonus van maximaal 8.450 euro. De ingangsdatum voor deze werkbonus wordt gesteld op 58 jaar. Oudere werknemers met een laag inkomen kunnen door deze nieuwe regeling - samen met de reguliere werkbonus die vanaf 2013 ingaat - ruim 17.000 euro sparen.

 

De aanvullende werkbonus geldt voor werknemers met een inkomen rond het minimumloon, en loopt af naar mate mensen meer verdienen en stopt bij een inkomen van circa 150 procent van het minimumloon. Tot deze groep behoren veel mensen met een lang arbeidsverleden in een laagbetaalde baan. De kosten van de aanvullende werkbonus worden geraamd op circa 125 miljoen euro. De dekking komt uit de regelingen van het Vitaliteitspakket.

 

Reguliere en aanvullende werkbonus

Al eerder had de minister verschillende maatregelen aangekondigd om oudere werknemers langer aan het werk te houden en mensen die niet langer door kunnen werken in inkomensverlies tegemoet te komen:

  • Een ‘reguliere’ werkbonus van maximaal 8.400 euro voor alle werknemers tussen 61 en 64 jaar (vanaf 2013);
  • Een aanvullende werkbonus van in totaal 1.200 euro voor oudere werknemers tussen 61 en 64 jaar met een laag inkomen (vanaf 2020).

 

In het wetsvoorstel ‘verhoging AOW-leeftijd’, voortvloeiend uit het pensioenakkoord, is geregeld dat de AOW-leeftijd gekoppeld wordt aan de levensverwachting. De AOW-leeftijd wordt in 2020 opgetrokken naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Werknemers die vanaf 2020 op hun 65e stoppen met werken krijgen de rest van hun leven 6,5 procent minder AOW. Iemand die daarentegen langer doorwerkt dan de AOW-gerechtigde leeftijd krijgt vanaf 2013 6,5 procent extra AOW.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.