Logo
  • Nieuws
  • 27 september 2010
  • Dagmar Hendriks

5 tips om pensioen als arbeidsvoorwaarde op de kaart te zetten

HR-medewerkers zijn onvoldoende in staat om personeel goed te informeren over hun pensioen. Daarmee laten werkgevers niet alleen de mogelijkheid liggen hun medewerkers te helpen met het maken van de juiste pensioenkeuzes. Ze missen ook de kans zich te onderscheiden met hun pensioenregelingen, die vaak 15 tot 20 procent van de loonsom in beslag nemen.

Beeld 5 tips om pensioen als arbeidsvoorwaarde op de kaart te zetten

Dat stelt Mr. Theo Gommer MPLA in de whitepaper ‘Pensioen nieuwe stijl voor de toekomstige arbeidsmarkt’, geschreven in opdracht van salaris- en HR-dienstverlener ADP. Om verkeerde pensioenkeuzes van werknemers te voorkomen, moeten HR-afdelingen proactiever optreden bij het geven van pensioeninformatie. Daarvoor is het noodzakelijk dat HR-medewerkers de komende jaren de nodige kennis en kunde over pensioenen opdoen.

 

Die kennis is nu nog onvoldoende stelt Gommer: “Door vergrijzing en toename van de levensverwachting is het huidige pensioenstelsel niet meer houdbaar. HR-afdelingen laten hier kansen liggen. De rol van HR moet daarom structureel veranderen van administratief en reactief naar proactief en adviserend.”

 

Onderscheidende arbeidsvoorwaarde

De werknemer zelf moet ook meer financiële kennis krijgen om tot een goede keuze te komen. Maar ook zelfvertrouwen speelt een rol. HR-afdelingen kunnen dat stimuleren. Gommer: “Voorlichtingsbijeenkomsten, informatie en snelle eerstelijnshulp over pensioenen worden van groot belang voor werknemers. HR-afdelingen kunnen hierin uitkomst bieden."

 

Om pensioenregelingen om te vormen van een neutrale vanzelfsprekendheid naar een positief ervaren arbeidsvoorwaarde, is het belangrijk dat de HR-afdeling actief betrokken is bij alles omtrent pensioenen. Gommer geeft vijf tips:

 

  1. Faciliteer één-op-één gesprekken met werknemers over hun pensioensituatie.
  2. Zorg ervoor dat pensioeninformatie op regelmatige basis verstrekt wordt, en niet slechts bij binnenkomst van de werknemer (ook bij functiewijziging, huwelijk/scheiding, kinderen etc.).
  3. Houd de pensioenkennis van de HR-afdeling up-to-date door bijscholing en het gebruik van handige rekentools.
  4. Betrek HR bij de interne communicatie op het terrein van pensioenen, bijvoorbeeld via interne nieuwsbrieven en publicaties op intranet.
  5. Profileer je in je arbeidsmarktcommunicatie nadrukkelijk als werkgever die veel aandacht heeft voor pensioen als onderscheidende arbeidsvoorwaarde. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.