Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2015
  • Peter van den Hout

5 manieren om arbeidsvoorwaarden te moderniseren

Modernere cao's met meer maatwerk en flexibiliteit en meer invloed op de eigen werktijden. Nanda Troost beschrijft in de Volkskrant verschillende trends op het terrein van arbeidsvoorwaarden.

Beeld 5 manieren om arbeidsvoorwaarden te moderniseren

1. Van een vaste naar een gemiddelde werkweek

Veel werkgevers in de bouw willen van vaste werkweken met toeslagen voor overwerk af. Ze willen liever een gemiddelde werkweek van 40 uur, met alleen overwerktoeslag als er vóór 6 uur en na 20 uur moet worden gewerkt. Schilders brengen iets vergelijkbaars al in de praktijk: ze sparen extra gewerkte uren in de drukke zomermaanden tot een maximum van 150 uur en nemen vrij in de stille wintermaanden. Voordeel voor de werknemer is dat hij hierdoor niet steeds in de WW terechtkomt.

2. Flexibele begin- en eindtijden

In de Metaal en Techniek ('kleinmetaal' zoals isolatie-, installatie- en metaalbewerkingsbedrijven) klinkt de roep naar flexibele begin- en eindtijden om de sector aantrekkelijk te houden voor jongeren die werk en gezin willen combineren. Ook de invoering van een vierdaagse werkweek kan hieraan bijdragen. 

3. Meer maatwerk binnen cao's

Troost noemt als voorbeeld de cao in de 'grootmetaal', waar de verschillen tussen opkomende hightechbedrijven en traditionele maakbedrijven steeds groter worden. Eerstgenoemde groep zou wel een flinke loonsverhoging willen doorvoeren om de concurrentie op de arbeidsmarkt aan te kunnen gaan, terwijl de tweede groep bedrijven daar veel voorzichtiger in zit.

4. Bouw seniorendagen af

Volgens een berekening van Bouwend Nederland heeft een oudere bouwvakker - met 62 verlofdagen - 20 dagen meer dan een collega in het schildersvak. Werkgevers in de bouw willen deze seniorendagen afbouwen danwel afschaffen om oudere werknemers aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt.

5. Kies voor een persoonlijk budget

Geld dat wordt bespaard door het afschaffen van seniorendagen, kunnen werkgevers ten goede laten komen van een persoonlijk budget voor werknemers. Dat kunnen werknemers besteden aan bijvoorbeeld scholing, vrije tijd, een fitnessabonnement. Gemeenteambtenaren krijgen met ingang van volgend jaar al zo'n persoonlijk budget.

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beleid ten aanzien van loon en arbeidsvoorwaarden onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.