Logo
  • Nieuws
  • 5 februari 2009
  • Lianne Bouman

Zo bespaart u (pijnloos) op de personeelskosten

In barre economische tijden kunt u er niet omheen om nog eens goed naar de personeelskosten te kijken. Tegelijkertijd wilt u  loyale, kundige mensen behouden voor als de economie weer aantrekt. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om te besparen op de kosten zonder pijnlijke personele ingrepen te hoeven doen?

Beeld Zo bespaart u (pijnloos) op de personeelskosten

Bij de meeste organisaties vormen de personeelskosten de hoogste kostenpost. In de huidige, economisch onzekere tijd is het voor werkgevers zaak het personeel blijvend goed te belonen, zonder dat dit de organisatie meer geld kost dan noodzakelijk is. U kunt dat alleen bewerkstelligen met kennis en bewustzijn van de kosten én met kennis van de (goedkopere) vormen van belonen, zonder dat uw mensen het voelen in hun portemonnee.

 

Arbeidsovereenkomst wijzigen?

En manier om te besparen op de personeelskosten is een wijziging doorvoeren in de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld ten aanzien van de beloning of bepaalde arbeidsvoorwaarden. Kan dit zomaar? Als de arbeidsovereenkomst eenmaal getekend is, lijkt het logisch dat deze niet meer aangepast mag worden tot partijen een volgende overeenkomst sluiten. Toch is dit niet altijd het geval. In heel uitzonderlijke situaties mag de werkgever een arbeidsovereenkomst aanpassen.

 

 

    >> Blijf voortaan op de hoogte van het laatste HR-nieuws en meld u aan voor de e-mailnieuwsbrief HRpraktijk Signaal

 

 

Het kan zijn dat een werkgever al in het contract heeft laten opnemen dat hij de arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen. Dit heet een wijzigingsbeding. Toch betekent dit niet dat de werkgever de voorwaarden zomaar op elk moment mag wijzigen. Overigens mag een werkgever, die niet een wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst heeft laten opnemen, in bijzondere gevallen toch de overeenkomst eenzijdig wijzigen. Een werknemer is verplicht de veranderingen in het contract toe te staan, als het gaat om ‘een redelijk voorstel van de werkgever bij gewijzigde (financiële) bedrijfsomstandigheden’.

 

Tip

Communiceer met uw mensen over de noodzaak hen anders te moeten belonen. Vertel uw werknemers dat u ze graag wilt behouden, maar dat u gezien de economische malaise maatregelen moet treffen om de continuïteit van de onderneming en de werkgelegenheid te waarborgen. Benadruk dat u er alles aan zult doen om hun koopkracht overeind te houden. En, misschien ten overvloede: u bent verplicht ook uw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging te informeren over wijzigingen in de arbeidsovereenkomst.

 

Fiscale voordelen

In Nederland is het verschil tussen bruto- en nettolonen tamelijk groot. Dit maakt arbeid duur. Een salaris hoeft niet altijd alleen uit geld te bestaan. De wetgever stelt u mogelijkheden ter beschikking waarmee u de loonkosten kunt drukken. Over bepaalde beloningsvormen en kostenvergoedingen hoeft de werkgever (nagenoeg) geen of slechts tot een beperkt bedrag loonheffingen te betalen. Het is dus voor u belangrijk dat u op de hoogte bent van de (niet-)fiscale faciliteiten die er op het gebied van arbeid zijn. Met die kennis kunt u uw personeelskosten verlagen.

 

Zowel u als uw werknemers kunnen zich fiscaal verrijken met:

  • Een kostenvergoeding (de werkgever bespaart zich werkgeverslasten, zoals het werkgeversaandeel werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage Zvw. De werknemer ontvangt de vergoeding vrij);
  • Spaarregelingen (voor werkgever direct aftrekbaar);
  • Pensioenrechten (pensioenheffingen zijn onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van loonheffingen);
  • Loon in natura (de werkgever hoeft over loon in natura vaak een lager bedrag aan loonheffingen te betalen. Ook de werknemer draagt dan minder loonheffingen);
  • Overig vrijgesteld loon zoals de fiscale jubileumgratificatie (zowel werkgever als werknemer zijn over deze vormen van loon geen loonheffingen, respectievelijk werkgeverslasten verschuldigd).

 

Maar denk ook eens aan een extra controle op uw nota’s werknemersverzekeringen (de gedifferentieerde arbeidsongeschiktheidspremies): hebben alle u aangerekende arbeidsongeschikten hun eerste ziektedag binnen uw onderneming?

 

 

    >> Blijf voortaan op de hoogte van het laatste HR-nieuws en meld u aan voor de e-mailnieuwsbrief HRpraktijk Signaal

 

 

Drastischer maatregelen

Er komt misschien een tijd dat u nog drastischer moet ingrijpen en dat u allerlei leuke faciliteiten voor uw personeel overboord moet gooien. U kunt bijvoorbeeld de volgende maatregelen treffen:

 

  • Werknemers die zonder mobiele telefoon kunnen functioneren, moeten de mobiele telefoon inleveren of u stelt een bepaald aantal door u te vergoeden belminuten ter beschikking;
  • Werknemers die hun werkzaamheden zonder een auto van de zaak kunnen verrichten, moeten de auto inleveren. Stel ter compensatie een carpoolregeling;
  • Betaal alle overwerkuren in vrije uren uit;
  • Versober bonussen of laat bonussen afhangen van resultaten over een langere periode;
  • Beperk het aantal personeelsfeestjes;
  • Verhoog de kantineprijzen;
  • Stoot, zodra het huurcontract het toelaat, een aantal voor personeel gehuurde parkeerplaatsen af;
  • Als een werknemer vertrekt, bekijk dan welke werknemers delen van zijn werkzaamheden kunnen overnemen;
  • Laat werknemers een dag in de week (afhankelijk van de functie) een dag thuiswerken en creëer flexplekken, zodat u minder huisvestingskosten heeft.

 

Subsidieregelingen

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf laten subsidieregelingen aan hun neus voorbijgaan. Veelal omdat zij de aanvraag te ingewikkeld vinden, de weg niet kennen of onbekend zijn met de regelingen. Jammer als u de regelingen ook laat liggen, want zij zijn zeer lucratief. We noemen er een paar:

  • De afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O) heeft tot doel de technologische positie van Nederland te verbeteren ten opzichte van de ons omringende landen. Aangezien bij speur- en ontwikkelingswerk de loonkosten vaak de grootste kostenpost vormen, heeft men gekozen voor een vermindering van de af te dragen loonheffing.
  • De afdrachtvermindering onderwijs: bijvoorbeeld voor de werknemer die promotieonderzoek verricht
  • Subsidies voor oudere werknemers.

 

Tip

Bespreek met uw adviseur welke subsidieregelingen op uw personeel van toepassing zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.