Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2009
  • Lianne Bouman

Wet gelijke behandeling struikelblok voor seniorenregeling

Zes werknemers dagvaarden hun werkgever voor de kantonrechter te Nijmegen. Ze eisen dat er bij hun verloftegoed een aantal dagen wordt toegevoegd. Daarbij beroepen ze zich op een seniorenverlofregeling. Deze is echter in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL), bepaalde de kantonrechter in dit geval. banner-nieuwsberichten_10.png

Beeld Wet gelijke behandeling struikelblok voor seniorenregeling

De werknemers zijn tussen de 50 en 61 jaar oud. Op hun arbeidsovereenkomsten is de cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche van toepassing. Over het seniorenverlof staat in de cao dat werknemers vanaf 50-jarige leeftijd per kalenderjaar recht hebben op -oplopend- een tot vijf dagen seniorenverlof. De werkgever bepaalt na overleg met de werknemer de tijdstippen waarop deze verlofdagen worden opgenomen.

 

WGBL

Op grond van de Wet gelijke behandeling, die op 1 mei 2004 in werking trad, is onderscheid op grond van leeftijd bij de toekenning van extra verlofdagen voor oudere werknemers in beginsel niet toegestaan. Het toekennen van extra verlofdagen op grond van leeftijd, zoals in de cao opgenomen, is een directe vorm van leeftijdsonderscheid. Het toekennen van extra verlofdagen bij een hoger aantal dienstjaren leidt tot indirect leeftijdsonderscheid.

 

Onder sommige omstandigheden is het wél gerechtvaardigd om direct onderscheid op grond van leeftijd te maken. Hiertoe moet de werkgever een beoordeling maken van het doel van het onderscheid en het middel dat hiervoor is ingezet. Het doel dient legitiem te zijn, in de zin van voldoende zwaarwegend. Of het moet beantwoorden aan een werkelijke behoefte.

 

Het managementteam overlegde uitvoerig over het doel dat deze extra dagen zou moeten rechtvaardigen. Zoals:

  • het verminderen van de werkbelasting;
  • het verhogen van de belastbaarheid van de seniorenwerknemers;
  • het belonen van medewerkers om ze zo lang mogelijk in dienst te houden, met als oogpunt de benodigde ervaring die nodig is voordat iemand zijn vak beheerst.

 

Het managementteam en de directie kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat geen van deze doelen aan de functies toegewezen konden worden. De kantonrechter bevestigde hen in hun oordeel.

 

Tip

Seniorenverlofregelingen werden tot 2 december 2006 gedoogd, om alle bedrijven een kans te geven om ze te beoordelen. Vanaf die datum is de WGBL, ongeacht wat er in cao's staat, van kracht en kunnen bestaande regelingen in strijd zijn met de WGBL.

 

Kantonrechter Nijmegen 6 februari 2009, nr. 538337 Cv Expl. 08-1688, LJN BH2910

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.