Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2009
  • David Davidson

Salarisstrijd: minder loon geeft gedoe

Grote bedrijven als TNT Post en warenhuis V&D spelen verdeel en heers door hun personeel in enquêtes te laten kiezen tussen mindere beloningen en het schrappen van banen. Werknemers willen baanzekerheid maar de vakbonden houden -voorlopig althans- vast aan de cao. Los van de vraag hoe dit afloopt: is de handelswijze van deze grote werkgevers verstandig? Vaste columnist Johan van Dam van managementadviesbureau Berenschot geeft zijn mening in het juli-nummer van PZ Nieuws en Tips.

Beeld Salarisstrijd: minder loon geeft gedoe

Loonsvermindering is een manier om met de crisis om te gaan. Het gaat om het korten op het vaste jaarsalaris wanneer het minder goed met uw bedrijf gaat. Als u niet bent aangesloten bij een cao en personeel is uw belangrijkste kostenpost, kan dit een oplossing zijn in moeilijke tijden. Mijn vorige werkgever werkte met een flexibele en transparante beloningsstructuur. Als medewerker wist ik precies wat ik kostte en wat ik opleverde. Ik wist ook wat al mijn collega’s verdienden en opleverden. Die transparantie zorgt voor een flexibel beloningsbeleid en daarmee een flexibele bedrijfsvoering. Ideaal in deze tijd. De kosten van uw organisatie passen zich ‘ automatisch’ aan de economische omstandigheden aan. Dit systeem werkt lang niet voor elk type bedrijf. Loonsverlaging werkt overigens alleen als er iets zinvols tegenover staat. Een leukere baan bijvoorbeeld of meer invloed op de bedrijfsvoering. Ik lees dat organisaties er een baangarantie tegenover zetten. Helaas kan dat niet worden waargemaakt. Stel dat een medewerker weigert om loon in te leveren, dan moet deze medewerker evenveel kans maken op ontslag als een medewerker die wel loon inlevert. Anders discrimineert u. Als u niks tegenover een collectieve loonsverlaging zet, zorgt u voor Argentijnse toestanden. In Argentinië is in 2002 de economie ingestort. Hierdoor is het gemiddelde inkomen van mensen enorm omlaag gegaan. Vooral in de middenklasse. Deze nieuwe arme mensen weten hoe het is om voldoende inkomsten te hebben. Die wetenschap heeft de ontevredenheid van mensen sterk vergroot.

 

Johan van Dam, Consultant bij Berenschot

 

De belangrijkste personeelszaken op uw deurmat

Wilt u kort en bondig op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen op PZ-gebied? PZ Nieuws en Tips brengt u iedere drie weken gerubriceerd het belangrijkste PZ-nieuws, aangevuld met korte praktische tips van experts. Voor iets meer dan 10 euro per maand bent u altijd up-to-date. Download nu een gratis proefexemplaar in PDF ter kennismaking.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.