Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2011
  • Lianne Bouman

Rechtsvermoeden werkgeverschap verduidelijkt

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) aanpassen. Hij wil dat u voortaan de Arbeidsinspectie niet alleen de administratie van de aanwezige werknemers moet uitreiken, maar ook die van uitzendkrachten en van werknemers die niet op het werk aanwezig waren.

Beeld Rechtsvermoeden werkgeverschap verduidelijkt

Er zijn werkgevers die van hun administratie een rommeltje maken, waardoor de Arbeidsinspectie bij een controle niet kan beoordelen of de betrokken werkgevers zich aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) hebben gehouden. Overigens bent u ook in overtreding als de administratie over de arbeidsverhouding ontbreekt, omdat de Arbeidsinspectie dan niet kan vaststellen of de regels naleeft.

 

Regels administratief bewijs

In de WML staan de exacte regels over het ontbreken van administratief bewijs niet erg duidelijk vermeld, waardoor de Arbeidsinspectie de regels in de praktijk op twee punten ruimer opvatte dan de tekst van de wet eigenlijk bepaalde.

  1. De Arbeidsinspectie nam altijd aan dat personen die buiten de eigen onderneming werken – zoals uitzendkrachten – ook onder de regel vielen. Maar volgens de wet kan de onderneming waar de betreffende persoon werkzaam is, eigenlijk niet verplicht worden om bescheiden te overleggen.
  2. De controle kan wettelijk gezien alleen gaan om mensen die fysiek op de werkplek zijn aangetroffen. De Arbeidsinspectie mag dus eigenlijk geen papieren opeisen omdat de inspecteur heeft vernomen dat iemand voor de betreffende werkgever heeft gewerkt.

 

In een wetsvoorstel laat de bewindsman de regels van de WML beter aansluiten op de oorspronkelijke bedoeling. Voorgesteld wordt aan de wet toe te voegen welke gegevens de werkgever aan de Arbeidsinspectie moet verstrekken. Het gaat om brutobetalingen van het loon en de vakantiebijslag, het aantal daadwerkelijk gewerkte uren, die op papier of digitaal mogen worden aangeleverd. Het wetsvoorstel stelt ook voor dat werkgevers deze bescheiden ook moeten kunnen overleggen voor niet-werknemers die voor hun onderneming werken of hebben gewerkt of van wie de Arbeidsinspectie dit redelijkerwijs kan vermoeden.

 

Let op

Het toezicht van de Arbeidsinspectie richt zich op naleving van de arbowetgeving, de Arbeidstijdenwet en de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Hierbij richt de Arbeidsinspectie zich in de eerste plaats op werkgevers. Immers, deze zijn grotendeels verantwoordelijk voor de naleving van de wettelijke voorschriften en het voeren van beleid in hun bedrijf of organisatie. Soms kan en zal de Arbeidsinspectie ook tegen werknemers optreden, want werknemers hebben hun eigen wettelijke verantwoordelijkheden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.