Logo
  • Nieuws
  • 5 maart 2012
  • Mariel Hovemann

‘Loonontwikkeling zeer riskant’

Uit cijfers van AWVN blijkt dat in de in februari afgesproken nieuwe cao’s gemiddeld een loonstijging van 1,7 procent werd overeengekomen. In januari was dat 1,4 procent, terwijl het gemiddelde in lijn met de economische vooruitzichten al langere tijd daalt. ‘Zeer riskant.’ Zo kwalificeert werkgeversvereniging AWVN de onverwachte trendbreuk in de ontwikkeling van de cao-lonen.

Beeld ‘Loonontwikkeling zeer riskant’

AWVN vreest dat als de loonafspraken blijven oplopen, dat zeer negatieve effecten heeft op de concurrentiekracht van het bedrijfsleven. De werkgeversvereniging beveelt ondernemingen aan om vooral creatief te zijn met het loonbeleid, bijvoorbeeld door loonstijgingen voorwaardelijk te maken. En eerst loonruimte te maken vóórdat het wordt verdeeld. Hierbij denken de werkgevers bijvoorbeeld aan afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om meer uren te werken of om langer door te werken.

Cao’s afgesloten

In februari werden opnieuw opvallend weinig cao’s afgesloten. In de maanden januari en februari zijn in totaal 186 cao’s verlopen, terwijl tot nu toe voor slechts 44 cao’s overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao. Van alle 2012-cao’s is tot nu toe voor 10 procent een nieuw akkoord bereikt. Ter vergelijking: een jaar geleden was al voor 16 procent van de 2011-cao’s een akkoord bereikt.

Pensioenproblematiek

Effectief moeten veel werknemers het dan doen met een ‘verouderde’ cao. Van de 550 cao’s die in 2011 afliepen zijn 120 eind februari 2012 nog niet vernieuwd. Over heel 2012 moeten 450 cao’s worden vernieuwd. Dat vakbonden en werkgevers in veel gevallen geen haast lijken te hebben, verklaart AWVN uit de onzekere economische situatie en uit de pensioenproblematiek die als een donkere wolk boven het bedrijfsleven hangt.

Duurzame inzetbaarheid

Waar de werkgevers zeer over te spreken zijn is het feit dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een hoofdrol blijft spelen. Het gaat daarbij om een groeiend aantal concrete afspraken rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In 8 van de 10 nieuwe cao´s worden dergelijke afspraken gemaakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.