Logo
  • Nieuws
  • 15 augustus 2008
  • Mariel Hovemann

‘Looneis minimaal gelijk aan inflatie’

"De looneis voor volgend jaar moet minimaal gelijk zijn aan de inflatie." Dat stelt Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten in een reactie op de nieuwe cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB).

Beeld ‘Looneis minimaal gelijk aan inflatie’

De FNV herhaalt nog eens, dat de geplande BTW-verhoging van negentien naar twintig procent per 1 januari niet moet doorgaan, zodat de inflatie minder oploopt en de koopkracht niet extra wordt geremd.

 

Extra maatregelen van de overheid zijn volgens de bond nodig voor de minima. "De koopkracht van uitkeringsgerechtigden, alleenstaanden met minimumloon en AOW’ers dreigt er volgend jaar met ongeveer één procent op achteruit te gaan. Zij moeten daarvoor gecompenseerd worden", aldus Van der Kolk. 

 

Hogere inflatie

Uit CPB-cijfers die eerder deze week uitlekten, blijkt dat de inflatie volgend jaar niet de 3,5 procent bedraagt zoals eerder verwacht. Als het beleid gelijk blijft komt deze volgens de ramingen uit op 3,8 procent. Als de BTW-verhoging niet doorgaat, vermindert de inflatie met een half procent. In cao’s worden op dit moment loonstijgingen van circa 3,5 procent afgesproken.

 

Loonmatiging

Vorige week riep Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, het kabinet op om de geplande BTW-verhoging uit te stellen. En de vakbonden om niet met hoge looneisen te komen.

 

Het CNV liet eerder al weten geen enkele aanleiding voor loonmatiging te zien. “Het is belangrijk dat de inflatie teruggedrongen wordt door de BTW-verhoging af te zien. BTW-verhoging leidt tot een stijgende inflatie. Een hogere inflatie heeft alles te maken met een hoge looneis,” aldus vice-voorzitter Rien van Splunder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.