Logo
  • Nieuws
  • 28 juli 2011
  • Mariel Hovemann

Hof: oproepkracht moet voor minimaal drie uur uitbetaald krijgen

Als een oproepkracht een contract voor minder dan vijftien uur per week heeft en onvoorspelbare werktijden, dan moet hij voor elke keer dat hij werkt voor minimaal drie uur uitbetaald krijgen. Ook als hij of zij op een dag tien minuten werkt.

Beeld Hof: oproepkracht moet voor minimaal drie uur uitbetaald krijgen

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden volgens De Volkskrant onlangs besloten in een zaak die een taxichauffeuse had aangespannen. De chauffeuse vond dat ze te weinig loon had gekregen, zij ontving alleen loon voor de tijd dat zij echt had gewerkt.
Het gerechtshof kwam tot deze conclusie omdat de regeling volgens het hof de onzekerheid voor de werknemer compenseert. Het is de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt, aldus persraadsheer B. Melssen van het Leeuwarder hof in De VK.
 

Eén keer per dag

De regeling is één keer per dag geldig. Dat wil zeggen dat als iemand 's ochtends een uur werkt en later op de dag  opnieuw een uur, die twee uren als één werkdienst worden gezien. De werkgever moet in dat geval eenmaal voor drie uur werk loon uitbetalen.
Werknemers met een dergelijk contract kunnen met terugwerkende kracht (tot vijf jaar terug) aanspraak maken op loon waar ze nog recht op hebben.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.