Logo
  • Nieuws
  • 3 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Aantal werkende armen groeit

Er zijn in Nederland zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die wel werken, maar die zich met hun lage inkomens toch niet of nauwelijks staande kunnen houden. Volgens Will Tinnemans, auteur van ‘Voor jou tien anderen’, is de positie van deze mensen in hoog tempo verslechterd door de komst van het marktdenken, deregulering, privatisering, globalisering en open Europese grenzen. En dat in combinatie met een toevloed van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en het snoeien in het sociale stelsel.

Beeld Aantal werkende armen groeit

Volgens Tinnemans behoort iedereen gebaat te zijn bij een welvarende, eerlijke en stabiele samenleving. Hij vindt dat die samenleving in gevaar is, nu een aanzienlijke groep mensen tot speelbal is gemaakt van het vrijmarktdenken.

 

Vrijmarktdenkers

“Vrijmarktdenkers zeggen dat werkgevers de ruimte moeten hebben en dat de arbeidsmarkt flexibel moet zijn, zodat er zo veel mogelijk mensen uit de uitkering in een baan terechtkomen. Naast de exorbitante zelfverrijking van managers en aandeelhouders kreeg het Nederland van de neoliberalen te maken met een fenomeen dat wij altijd als typisch Amerikaans hebben beschouwd: werkende armen,” aldus Tinnemans.

 

Branches

Hij noemt zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), parttimers, alleenstaande moeders, oproepkrachten, laagopgeleiden, immigranten, mensen boven de 35 en mensen met een slechte gezondheid. De 250.00 tot 300.000, die werken tegen een salaris waar zij niet van rond kunnen komen, werken in de schoonmaaksector, de kastuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de catering, de beveiligingsindustrie en in voorheen beschermde, respectabele branches als de postbezorging en de thuiszorg.

 

“We weten het niet eens, want die geïsoleerde groep werknemers heeft nauwelijks nog contact met de middenklasse. Hun werk is vaak zwaar en onaangenaam, het loon is te laag, het aantal uren is te weinig om een volwaardig inkomen te verdienen en deze mensen lopen constant het risico op straat te worden gezet. Nederland heeft een groeiende onderklasse van werkenden,” aldus Tinnemans.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.