Logo
  • Achtergrond
  • 15 juni 2017
  • Top Employers Institute

Zo creëert u een beter toekomstperspectief voor medewerkers

Wat zouden we doen als we zouden ontdekken dat ons dagelijks werk geen toekomst heeft? Dat zou toch heel frustrerend zijn? Bedrijven waar leiders en een bekwaam team ontbreken, hebben veelal geen toekomst. Evenzo zal een medewerker zonder toekomstperspectief binnen het bedrijf, waarschijnlijk ook niet erg lang bij dit bedrijf blijven werken. Ieder van ons is anders en uniek, en beschikt over zijn eigen unieke talenten.

Beeld Zo creëert u een beter toekomstperspectief voor medewerkers

Het is belangrijk om ongeduldige medewerkers hoop te geven, rusteloze medewerkers rust te geven en bezorgde medewerkers een mooiere en betere toekomst te beloven. In de hedendaagse bedrijfswereld zijn kwesties rondom talentmanagement, career & successionmanagement evident. Dit heeft organisaties van alle soorten en maten ertoe aangezet om op zoek te gaan naar manieren om deze kwesties aan te pakken.

Succession  management heeft zich ontwikkeld

Dit zou inmiddels bekend moeten zijn bij werkgevers. De wereld verandert en elke verandering dwingt de organisatie om mee te veranderen. Net als een peuter die uit zijn kleren groeit, moet een organisatie leren afstand te doen van oudere opvattingen die duidelijk niet meer werken in deze tijd. Elk bedrijf moet een successionmanagement programma hebben, ongeacht zijn omvang en status. Zelfs het winkeltje op de hoek moet aan succession  management doen om enig toekomstperspectief te hebben. De mensen binnen de organisatie zelf zijn degenen die het bedrijf vanbinnen en vanbuiten kennen. Zij zijn dan ook een kostbaar goed en de aangewezen mensen om het team in de toekomst te leiden. Het is altijd veiliger en kostenefficiënter voor het bedrijf om een vertrekkend leidinggevende door iemand uit de eigen gelederen te vervangen, iemand die al vele jaren door ervaren collega's is getraind en opgeleid. Een gedegen career & successionmanagement cultuur helpt het bedrijf eveneens om mogelijke toekomstige tekorten aan vaardige en/of getalenteerde medewerkers op te vangen.

Wat medewerkers willen!

Verondersteld wordt dat alle bedrijven weten wat hun medewerkers willen en waarom ze hun dagelijks werk doen. Maar weten organisaties ook wat medewerkers daarvoor terug willen? De dagen dat een loonstrookje de grootste motivatie was, zijn geteld. Het zijn de meer immateriële waarden waarvoor medewerkers zich interesseren. De laatste jaren nemen steeds meer mensen het initiatief en de verantwoordelijkheid om hun eigen loopbaan uit te stippelen. Goede talent-, career & successionmanagement plannen binnen de organisatie kunnen dit proces ondersteunen en komen beide partijen ten goede. Daarbij bieden bedrijven individuen handvatten om hun vaardigheden te verbeteren en de carrièreladder te beklimmen, terwijl ze bij één werkgever blijven. Net zoals een visser geen hengel zal uitwerpen op een plek waar geen vis zit, zal een medewerker niet rustig blijven afwachten als hij geen toekomstperspectief heeft. Medewerkers worden op die manier gedwongen naar iets anders op zoek te gaan en een nieuwe start te maken bij een organisatie met een beter toekomstperspectief. Men is tegenwoordig verbaasd te horen dat er mensen zijn die langer dan tien jaar, of zelfs vijf jaar, voor hetzelfde bedrijf werken. Is dit te wijten aan de rusteloze jeugd van tegenwoordig of aan de bedrijven die geen enkel successionmanagement programma in hun organisatie toepassen?

Stop met hamsteren en wordt productief

Hamsteren is een reëel probleem met reële gevolgen. Een organisatie kan met tegenspoed te maken krijgen als ze talent hamstert zonder echte loopbaanontwikkelingsplannen of opvolgingsstrategieën te hebben. Loopbaanontwikkeling moet worden ingezet om een medewerker de kans te geven zijn vaardigheden binnen de organisatie te verbeteren. De beste manier om dit te bereiken, is door eerst vast te stellen wat de wensen van een medewerker zijn. Alleen al de wetenschap dat er kosten verbonden zijn aan het vervangen van een medewerker en het aannemen van een nieuwe medewerker, zou reden genoeg moeten zijn om binnen de organisatie in de opleiding van medewerkers te investeren. Deze opleiding moet zich niet alleen richten op het koesteren van leiders binnen de groep, maar ook op het opleiden van goed personeel voor de toekomst. Ongeacht welke functie beschikbaar komt en opgevuld moet worden, moet de organisatie in staat zijn dit gat direct intern op te vullen. Zo zijn er geen problemen met inwerkperiodes en hoeft de werkgever zich alleen te richten op de capaciteiten van de opvolger. Met een effectief career & successionmanagement plan hoeft een bedrijf niet stil te komen staan door het verlies van belangrijk personeel.

Geïntegreerde processen

HR practices zijn het meest effectief als ze gecombineerd kunnen worden en een groter algeheel doel dienen. Veel Talentmanagementprocessen kunnen geïntegreerd worden met loopbaanontwikkelingsprocessen en successionmanagement processen en hebben daardoor meer effect. Weten wat een medewerker wil en die wens faciliteren kan direct leiden naar een persoon die voldoende in zijn mars heeft om de organisatie op termijn te leiden. Medewerkers weten hierdoor dat ze tot de allerlaatste dag van hun dienstverband nieuwe dingen kunnen en zullen blijven leren. Om deze reden kan scholing en ontwikkeling ook als een belangrijk aspect van het loopbaanontwikkelings- en opvolgingsmanagement proces worden gezien. Daarnaast speelt performance management een belangrijke rol bij het signaleren van veelbelovende medewerkers en het inzicht krijgen in hun ambities. Relevante prestatiegegevens kunnen de managers verder helpen in dit proces. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste bedrijven nu de nieuwste en beste technologieën toepassen, zoals talentmanagementprogramma's, om een beter inzicht in de prestatiegegevens te krijgen en het career & successionmanagementproces te ondersteunen.

Waar zou de mens zijn zonder wederzijdse voordelen? Hoe zou een organisatie eruitzien zonder wederzijdse voordelen voor de medewerker en de werkgever? Als dit moeilijk is voor te stellen, kun je dit beter niet doen. In plaats daarvan zouden bedrijven deuren moeten openen voor medewerkers, zodat ze hun talenten kunnen laten zien en hun gedachten kunnen delen, en moeten werkgevers zich richten op het creëren van een betere toekomst. Als er geen career & successionmanagement plannen zijn, is het erg moeilijk voor te stellen hoe de toekomst van een dergelijk bedrijf er uit zal zien.

Duidelijk groeiend gebrek aan gekwalificeerd personeel. De kosten om medewerkers te vervangen en de daarmee samenhangende kosten om een nieuwe medewerker aan te nemen en in te werken is niet alleen minder gunstig voor het bedrijf en zijn winstgevendheid. Het is voor de best presterende bedrijven ook een kwestie van trots en eer om in staat te zijn talenten zich organisch te laten ontwikkelen en talenten zonder moeite vast te kunnen houden.

Hoe zou de toekomst eruitzien voor bedrijven die geen loopbaanontwikkelings en succession management programma's hebben? Die gaan beslist een donkere toekomst tegemoet!

Tip: Best Practice Workshop Talentmanagement

Inspiratiesessie voor Top Employers Cure & Care

Het aantrekken en behouden van talent in de zorg! Talent is schaars, het aantal vacatures in de zorg neemt toe en blijft toenemen. Tijdens de Best Practice Workshop op maandag 25 september bij Top Employer Erasmus MC gaan we in op het thema Talentmanagement.

Hoe kan HR zorgen voor een gericht talentprogramma om talent aan te trekken en te behouden? Lees meer

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.