Functie:Senior consultant bij Berenschot
Organisatie:Berenschot
mr. drs. Maarten Stigter is senior consultant bij Berenschot. Hij is een ervaren, gespecialiseerd arbeidsjurist, afkomstig uit de publieke sector (onderwijs). Als adviseur is hij betrokken geweest bij diverse reorganisaties en fusietrajecten, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Tot zijn aandachtsgebied behoren voorts medezeggenschapsvraagstukken en de onderscheiden posities van ondernemingsraden en werknemersorganisaties. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de juridische aspecten van HRM-beleid, arbeidsvoorwaarden en beloningsvraagstukken.
Maarten heeft de nodige expertise in het bedenken en uitwerken van praktisch uitvoerbare oplossingen voor arbeidsrechtelijke problemen bij organisatieveranderingsprocessen, bijvoorbeeld resulterend in een harmonisatieregeling arbeidsvoorwaarden of een sociaal plan (incl. plaatsingsprocedure).
Bijdragen
Blog
Als de vacaturetekst een wat al te hooggestemd beeld geeft van de aard en het niveau van de werkzaamheden en er onrealistische verwachtingen bij de sollicitant worden gewekt, kan er al snel na indiensttreding discussie ontstaan over de daadwerkelijke functie-inhoud. Wie is er dan verantwoordelijk? Is dat reden voor ontslag? Twee kantonrechters deden eerder dit jaar uitspraak over zo’n mismatch.
Blog
Wat zijn de juridische regels op grond waarvan wordt bepaald welke functie een werknemer heeft in situaties waarin daarover discussie of onduidelijkheid is? Uit twee recente uitspraken blijkt dat de ‘hogere’ rechters aan de feitelijke werkzaamheden van werknemers een beperktere betekenis toekennen dan tot op heden gebruikelijk lijkt bij UWV en kantonrechters. Wat betekent dit voor werkgevers? Enkele aanbevelingen.
Blog
Voor topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector geldt, sinds ruim twee jaar geleden de WNT in werking is getreden, een maximale ontslagvergoeding van € 75.000,- Kantonrechters zijn niet gebonden aan dit maximum, maar maken in de praktijk uiterst spaarzaam gebruik van de ruimte die zij hebben om af te wijken. De jurisprudentie laat zien dat de WNT op dit punt tot standaardisering heeft geleid. Rechters gaan er veelal vanuit dat allerlei door werkgever en werknemer aangevoerde bijzondere omstandigheden reeds zijn verdisconteerd in het door de wetgever vastgestelde maximumbedrag.
Blog
Dat de onafhankelijkheid van OR-leden niet onbegrensd is, bleek onlangs uit een opmerkelijke uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven die een OR-lid schorste tot het einde van zijn zittingsperiode over twee jaar. Ging de kantonrechter hier te ver? Of was het hoog tijd dat het OR-lid de wacht werd aangezegd? En: hoe onafhankelijk is een OR-lid nu eigenlijk?