Op de hedendaagse arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod steeds slechter op elkaar aan. Door gebruik te maken van digitale Carrière Portfolio’s kan deze mismatch verholpen worden. Dat stelt Ronald Lievens, die op 11 september aan Tilburg University promoveert op onderzoek naar het nut van Carrière Portfolio’s. Zijn proefschrift is wereldwijd het eerste over dit onderwerp.
Jonge professionals zijn steeds minder trouw aan hun werkgever. Ze vinden het belangrijker om op verschillende plekken werkervaring op te doen en flexibel te zijn dan op een traditionele manier hun carrière op te bouwen bij één werkgever. Bedrijven merken daardoor dat het lastiger is om talent te behouden. HR-afdelingen zijn door deze ontwikkelingen genoodzaakt om hun Career & Succession Management fundamenteel te veranderen.
De functie van salarisadministrateur verandert in rap tempo en ingrijpend. De vraag naar ‘de echte administrateur’ heeft de afgelopen maanden plaatsgemaakt door de vraag naar ‘de salarisadviseur’. Dat stelt Martijn Betgem, tien jaar werkzaam als recruiter fiscaal. Dat blijkt ook uit beroepscompetentieprofiel 2014.
Een focus op de talenten van alle werknemers heeft positieve gevolgen voor zowel het individu als de organisatie. Medewerkers die weten wat hun sterke punten zijn en die deze kunnen inzetten in hun werk blijken gelukkiger, meer tevreden, bevlogen en energieker. Bovendien zijn ze gemotiveerder om zich te blijven ontwikkelen. Uiteindelijk zullen deze energieke en leergierige medewerkers positieve bedrijfsresultaten teweeg brengen.
Nederlands talent wil een baan met inhoud: 45 procent zoekt uitdagend werk, 39 procent wil meer professionele ontwikkeling en nog eens 28 procent verwacht toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden. Nederlandse werknemers lopen niet warm voor een betere functietitel (5 procent). Dit blijkt uit het wereldwijde onderzoek van LinkedIn naar de houding van fulltime werknemers ten opzichte van de banenmarkt.
Er is een absolute noodzaak dat individuen, onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken op het gebied van talentontwikkeling en talentmanagement aldus talentlobbyist Joep Vesters.
Het overgrote deel van de HR-managers in Nederland ondervindt moeilijkheden bij het werven van gekwalificeerde professionals. Daarnaast maken zij zich zorgen over het behoud van topperformers. Dit in combinatie met de extra vraag naar permanente professionals kan voor spanningen zorgen op de HR-afdelingen.
Ook al is iedere persoon verschillend, toch gedragen we ons in organisaties veelal volgens bepaalde routines en patronen. Het denken in termen van Generatie X of Y doet geen recht aan de complexiteit van menselijk gedrag in organisaties. Dat stelde prof. dr. Robert Blomme in zijn inaugurele rede met als titel “Patronen van variëteit: individuele gedragingen en gewoontes in de organisatiecontext”. Blomme sprak die rede op 18 december uit op Nyenrode Business Universiteit bij zijn aanvaarding van het ambt van hoogleraar Organizational Behavior.
De beste bedrijven onderscheiden zich door doelgericht en gedisciplineerd te werken aan de ontwikkeling van hun talent. Zo kweken zij hun eigen top en ontwikkelen ze leiders voor de toekomt, die vernieuwing en transformatie bewerkstelligen. Cruciaal in een omgeving die steeds internationaler en dynamischer wordt.
Trainees geven aan het belangrijk te vinden maatwerk terug te zien in een persoonlijke projectkeuze en een persoonlijk opleidingsplan. En ook performance-based rewarding blijft zeer belangrijk voor de jonge high potentials.