Een op de vier werknemers in Nederland heeft zich weleens onprettig of onveilig gevoeld op de werkvloer. 6% heeft te maken gehad met discriminatie en pesten en 3% met seksuele intimidatie. Er is nagenoeg geen verschil tussen mannen en vrouwen met deze negatieve ervaringen. Wel valt op dat werknemers jonger dan 30 het meest te maken hebben met seksuele intimidatie.
Meer dan een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers moet wel eens overwerken doordat men het werk niet goed georganiseerd heeft. Een op de vijf krijgt het werk soms niet op de afgesproken tijd af of krijgt ruzie met collega’s of leidinggevenden door ongeorganiseerd werken. Dit blijkt uit een onderzoek onder 700 kantoormedewerkers, uitgevoerd door Right Marktonderzoek in opdracht van DYMO.
Een werkneemster, 60 jaar, is arbeidsongeschikt geraakt met als gevolg een burn-out. De arbeidsovereenkomst is vervolgens met toestemming van de CWI opgezegd. De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van de burn-out heeft geleden en nog steeds lijdt. De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan, de vordering van werkneemster wordt afgewezen. Tegen dit oordeel gaat de werkneemster in hoger beroep.
Vindt u dat er gesleuteld moet worden aan de gedragscultuur binnen uw organisatie, zodat uw mensen zich meer bewust zijn van het belang van veiliger werken? Maak dan gebruik van de tijdelijke subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het subsidieplafond bedraagt voor de kalenderjaren 2010 en 2011 samen ruim 1,2 miljoen euro.
Werk je in een lawaaierige omgeving - bijvoorbeeld in een fabriek - dan loop je een twee keer zo’n groot risico op hartproblemen zo blijkt volgens de Daily Mail uit Brits onderzoek. Vooral jonge mannen die roken moeten uitkijken.
VVD, CDA en PVV hebben hun concept regeer- en -gedoogakkoord bekendgemaakt. In een eerste reactie reageren de werkgeversorganisaties positief. De vakbonden zijn minder enthousiast. HRpraktijk zet de belangrijkste HR-gerelateerde punten op een rij.
Meer dan 60 procent van de werkelozen wil uiteindelijk in een andere sector aan de slag gaan. Vooral in de administratieve sector wordt veel van baan gewisseld. De sectoren die het meest zijn verlaten zijn de industrie, de bouw, de vervoerssector en de detailhandel. Dat zijn ook de sectoren die het hardst zijn getroffen door de crisis.
Door Het Nieuwe Werken is het tijd- en plaatsonafhankelijk werken de normaalste zaak van de wereld. Even op de bank zitten met je laptop op schoot is daarom ook niet gek. Maar kijk uit, het kan gevaarlijk zijn, zo blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel.
Een bevlogen medewerker en een workaholic hebben met elkaar gemeen dat ze vaak langer werken dan in hun contract aan uren vermeld staat. Er is echter een wereld van verschil tussen een bevlogen medewerker en een werkverslaafde. De eerste werkt met plezier, de ander niet.
De grootste kantoorergernis is een collega die weigert verantwoordelijkheid te nemen of fouten toe te geven. Dat blijkt uit online onderzoek van Regus onder 400 werknemers in de Benelux.