Volgens het weekblad Stern zouden een aantal Duitse filialen van supermarktketen Lidl het eigen magazijnpersoneel stelselmatig met camera's hebben begluurd en afgeluisterd. Lidl zou onder meer hebben gekeken naar de frequentie van toiletbezoek en naar mogelijke liefdesverhoudingen op de werkvloer, zo meldt Zibb.nl.
Mensen die vaak overwerken raken niet vermoeider dan hun collega's die het rustiger aan doen. Tenminste, als een werkweek beperkt blijft tot hoogstens 60 uur. Matig overwerk leidt zelfs tot grotere bevlogenheid blijkt uit promotieonderzoek van Debby Beckers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zo meldt Praktijkblad Preventie.
Organisaties in de publieke sector hebben aandacht voor agressie en geweld. Ze treffen allerlei maatregelen om hun medewerkers tegen deze risico’s te beschermen. Toch voldoen deze organisaties niet genoeg aan de wet. Dat constateerde de Inspectie SZW bij een controle van locaties van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering Nederland en de Reclassering van het Leger des Heils.
Ten opzichte van vorig jaar is de gemiddelde banenkwaliteit in de Europese lidstaten relatief stabiel gebleven. De werkintensiteit is echter wel toegenomen. Hierdoor stijgt het risico op zware stress, wat nadelig is voor de gezondheid en het welzijn. Daar staan een kortere arbeidstijd en minder werk buiten de normale uren tegenover.
Een op de acht werknemers in Nederland combineert werk met zorgtaken thuis. De bijkomende regeltaken worden meestal uitgevoerd in werktijd, omdat instanties alleen tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Het combineren van werk en zorg brengt bovendien de nodige spanningen met zich mee. Daarom is de kans dat een mantelzorgende werknemer gaat verzuimen groot. Werkgevers krijgen daardoor te maken met hogere kosten als gevolg van verzuim, minder productieve uren en de inzet van een arbodienst.
Een kwart van de werkplekken scoort op het gebied van gezondheid onder de maat. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat op de kantoorwerkplekken van veertig panden.
Workaholics werken in extreme mate, niet omdat zij zoveel plezier hebben in het werk, maar omdat zij het gevoel hebben dat ze dit ‘moeten’ zo laat recent wetenschappelijk onderzoek onder ruim 9.000 werkende Nederlanders naar workaholisme zien. Zaak dus om dit om te buigen.
Tijdens een introductiekamp van eerstejaarsstudenten wordt een docente‘s nachts gewaarschuwd door de eigenaresse van de kampeerboerderij dat een aantal studenten aan het roken is bij de hooizolder. Als de docente haar collega’s, die in het ‘veld’ de studenten in de gaten houden, niet telefonisch kan bereiken, gaat ze zelf op pad. Hierbij struikelt ze over een scheerlijn en loopt een wond aan haar linkerbeen, een gebroken arm en een beperking in het strekvermogen van de rechterarm op. Hierop stelt de werkneemster haar werkgeefster aansprakelijk voor dit bedrijfsongeval, op grond van artikel 7:658 en 7:611 BW.
In opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau Regioplan in 2011 onderzoek gedaan naar de effecten van wijziging van de Arbeidstijdenwet (ATW) van 2007. Uit de evaluatie blijkt dat weinig werkgevers gebruik hebben gemaakt van de verruiming.
Vrouwen doen er verstandig aan niet in te gaan op avances van collega’s: mannen op de werkvloer blijken slechts uit verveling te flirten. Bovendien zijn bedrijfsflirters gevoelloze types.