Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ van Fellowes.
De Arbeidstijdenwet kent de begrippen arbeidstijd en rusttijd. Tot nu toe waren deze begrippen niet gedefinieerd in deze wet. Naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak die betrekking had op een bestuurlijke boete wegens overtreding van arbeids- en rusttijdenbepalingen komt daar verandering in.
Het meer bespreekbaar maken van mantelzorg op de werkvloer zal leiden tot een verminderde werkdruk bij mensen met zorgtaken en een verrijking van de organisatie, omdat er een beroep gedaan wordt op het inlevings- en relativeringsvermogen van de werkgever en werknemer. Dat zijn belangrijkste inzichten uit de Raad van Anders van Microsoft, met als thema werk en zorg.
De kwaliteit van de arbeid is in Nederland nog steeds relatief gunstig vergeleken met de rest van Europa. Vooral ten aanzien van fysieke en psychosociale arbeidsomstandigheden. Opvallend is dat de blootstelling aan agressie en geweld in 2010 ook in de buurt van het Europese gemiddelde zit. Hierop deed Nederland het in het verleden altijd slechter dan gemiddeld in Europa.
Een werkneemster die bij de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis werkt, stelt zich op het standpunt dat haar werkgever verantwoordelijk is voor haar burn-out. Na een aantal keren het werk weer te hebben opgepakt en vervangend werk te hebben verricht is de werkneemster inmiddels volledig arbeidsongeschikt.
Bijna driekwart (68 procent) van de Nederlandse werkgevers maakt zich zorgen over het langer doorwerken van hun werknemers. Het inzetten van actief gezondheidsbeleid is volgens hen (76 procent) een voorwaarde om langer werken mogelijk te maken. Zeker voor de oudere werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
72 Procent van de Nederlandse vakantiegangers wil niet gestoord worden door zijn baas of collega’s als hij op reis is. De telefoon nemen zij dan ook liever niet op.
Uw (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers hebben jaarlijks recht op een tegemoetkoming arbeidsongeschikten van UWV. UWV betaalt de tegemoetkoming rechtstreeks aan de werkgever, maar kan ook, indien gewenst, direct aan de werknemer worden overgemaakt. De werkgever moet dit wel voor 10 juli a.s. melden aan UWV.
Werknemers die tien jaar zittend hun werkzaamheden hebben verricht, lopen bijna twee keer zo veel risico op darmkanker als werknemers die de hele dag in beweging zijn. Ook als zij regelmatig sporten in hun vrije uurtjes. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia.
Een concurrentiebeding moet schriftelijk worden overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Vaak wordt een concurrentiebeding niet opnieuw afgesproken als de werkgever een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengt of omzet in één voor onbepaalde tijd. Verliest het concurrentiebeding daarmee zijn werking?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling