De bestaande verlofregelingen voor zorg en ouderschap worden maar weinig gebruikt zo blijkt uit het rapport Verlof aanvragen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Bij het wisselen van baan kunnen werknemers het opgebouwde pensioen meenemen. Wegens problemen met de waardeoverdracht van pensioenen heeft minister Kamp van Sociale Zaken hier een tijdelijke maatregel tegen aangekondigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter niet gelukkig met deze inperking.
De combinatie privé/werk knelt meer bij vaders dan bij moeders: 55 procent van de werkende vaders wil meer tijd voor de kinderen versus 35 procent van de moeders. De werkende vaders zien Het Nieuwe Werken als beste oplossing voor dit knelpunt. Het zelf indelen van de werktijden staat bovenaan het verlanglijstje. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken (7 t/m 13 november).
Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.
Bent u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen? Weet u dat u als zwangere zelfstandige onderneemster in aanmerking kunt komen voor een uitkering via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)? Als u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen bent en nog geen uitkering heeft aangevraagd, kunt u dat alsnog doen.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) aanpassen. Hij wil dat u voortaan de Arbeidsinspectie niet alleen de administratie van de aanwezige werknemers moet uitreiken, maar ook die van uitzendkrachten en van werknemers die niet op het werk aanwezig waren.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een nota de Tweede Kamer meer duidelijkheid gegeven over de geplande uitbreiding van de meldingsplicht in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Eerder maakte de minister bekend dat hij de Wet melding collectief ontslag wil aanpassen zodat werkgevers ook meldingsplicht hebben als zij een beëindigingovereenkomst met hun werknemers afsluiten.
Er zijn in Nederland zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die wel werken, maar die zich met hun lage inkomens toch niet of nauwelijks staande kunnen houden. Volgens Will Tinnemans, auteur van ‘Voor jou tien anderen’, is de positie van deze mensen in hoog tempo verslechterd door de komst van het marktdenken, deregulering, privatisering, globalisering en open Europese grenzen. En dat in combinatie met een toevloed van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en het snoeien in het sociale stelsel.
Er zijn in Nederland 815.000 personen die een baan willen van twaalf uur of meer per week. Ongeveer de helft van hen is echter niet direct beschikbaar of zoekt niet actief naar werk. Het gaat daarbij vooral om vrouwen en laagopgeleiden zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Om de productiecapaciteit te vergroten heeft een bedrijf besloten tot een tweeploegendienst zonder hiervoor de instemming van de ondernemingsraad te vragen. Hierop stapt de ondernemingsraad naar de Bedrijfscommissie en verzoekt tevens in kort geding een verbod op handhaving van de tweeploegendienst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling