In een situatie wanneer werknemer stelt dat hij ziek is maar de werkgever daar aan twijfelt, is het belangrijk dat er tijdig een deskundigenverklaring wordt opgesteld en in de procedure wordt overgelegd.
Als een werknemer zijn baan opzegt, dan moet die opzegging duidelijk zijn waardoor er geen sprake is van twijfel. Als de werknemer op de opzegging wenst terug te komen omdat hij het niet zo bedoeld had of zich niet bewust was van de gevolgen. Is het aan de werkgever de werknemer weer te voorzien van werk.
De FNV is voorstander van een flexibele pensioenleeftijd die kan verschillen tussen sectoren. Het pensioen van werknemers gaat dan in op een moment dat afhangt van de gemiddelde levensverwachting per sector. Zo melden het ANP en de Telegraaf.
Demissionair minister De Jager van Financiën heeft begin dit jaar (in de hoedanigheid van staatssecretaris) een nieuw besluit inzake de interpretatie van het werkgeversbegrip in internationaal verband uitgebracht.
De Verkeers Informatie Dienst stelt dat de verkeersintensiteit daalt met 20 procent -vergelijkbaar tijdens de vakantieperiode- er geen knelpuntfiles meer zijn. Een belangrijk middel om het fileprobleem op te lossen is flexibel werken. Voor de concrete invoering hiervan heeft Qidos het kennisplatform www.flexibelwerken.nl geïntroduceerd, met visies en best practices van werkgevers, vakbonden en organisaties.
De Raad van Commissarissen van Connexxion treft, alvorens te privatiseren, een regeling met de achttien belangrijkste medewerkers die moet voorkomen dat zij de onderneming verlaten, worden weggekocht of zich tegen de nieuwe aandeelhouder verzetten. Onder bepaalde voorwaarden hebben de medewerkers aanspraak op een aanvullende schadeloosstelling. Moet voor zo'n regeling instemming worden gevraagd van de OR?
Werknemers die meer dan 20.000 euro per jaar verdienen, zien het om fiscale redenen niet zitten om meer te gaan werken of een opleiding te gaan volgen. De belastingdruk is boven dit inkomen zo hoog, dat er geen stimulans is om een hoger inkomen te genieten. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een onderzoek naar de ‘marginale belastingdruk’.
Het feit dat werknemer zich niet heeft kunnen bewijzen tijdens de proeftijd is onvoldoende om te concluderen dat proeftijdontslag in strijd is met het goed werkgeverschap, zo blijkt uit deze zaak.
Grote bedrijven als TNT Post en warenhuis V&D spelen verdeel en heers door hun personeel in enquêtes te laten kiezen tussen mindere beloningen en het schrappen van banen. Werknemers willen baanzekerheid maar de vakbonden houden -voorlopig althans- vast aan de cao. Los van de vraag hoe dit afloopt: is de handelswijze van deze grote werkgevers verstandig? Vaste columnist Johan van Dam van managementadviesbureau Berenschot geeft zijn mening in het juli-nummer van PZ Nieuws en Tips.
Niet alleen werknemers boven de 61 die blijven werken komen in aanmerking voor de zogeheten ‘doorwerkbonus’. Ook werknemers die ruim voor hun 65ste stoppen met werken blijken er aanspraak op te kunnen maken.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.