De Miljoenennota en het Belastingplan 2012 lagen ook dit jaar voortijdig te grabbel. Amateuristisch, slordig of hoe u het ook wilt noemen, het stelt HRpraktijk in staat u voor de formele presentatie ervan op Prinsjesdag al voor te bereiden op wat komen gaat. De wetsvoorstellen in het Belastingplan 2012 moeten natuurlijk nog wel in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld en goedgekeurd.
Het voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken om stoppen met werken op 65-jarige leeftijd toch mogelijk te maken is volgens Abvakabo FNV 'volstrekt onvoldoende'. Kamp wil werknemers met lage inkomens de mogelijkheid bieden om vanaf hun 62ste extra geld te sparen, zodat zij op hun 65ste met pensioen kunnen gaan zonder korting op de AOW.
Zieke werknemers die hun vakantiedagen niet kunnen opnemen, mogen die dagen opsparen. Echter niet onbeperkt. EU-landen mogen een limiet instellen. Waar de grens precies ligt moet nog worden bepaald. Dat heeft advocaat-generaal Verica Trstenjak bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geconcludeerd in een Duitse zaak. In Duitsland wordt een termijn gehanteerd van 18 maanden waarin de vakantiedagen opgespaard mogen worden.
Pensioenfondsen en verzekeraars moeten op grond van de Pensioenwet, respectievelijk de Wet financieel toezicht (WFT), pensioenaanspraken altijd affinancieren. Daar had Tweede Kamerlid Omzigt (CDA) vragen over, die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft beantwoord.
Minister Kamp van Sociale Zaken wil ondernemers die frauderen met de sociale wetgeving harder aanpakken. Bij de recidivisten wil hij het bedrijf sluiten.
Het aantal werknemers met een vast contract neemt af. In het derde kwartaal van 2010 hadden 5,7 miljoen werknemers een vast contract. Dat zijn er 111 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal deeltijders bleef vrijwel constant. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Voor ruim de helft van de Nederlanders met kinderen (56 procent) zijn de kosten van de kinderopvang niet van invloed op de hoeveelheid dagen die ze per week werken. Dit geldt voornamelijk voor hoogopgeleiden; voor laagopgeleiden zijn de kosten van de kinderopvang wel een belemmering om meer dagen te gaan werken.
Heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht bij de werkkostenregeling? Deze vraag heeft meerduidige antwoorden, want bij de huidige regeling vergoedingen en verstrekkingen bepaalt de Wet op de ondernemingsraden (WOR) instemmingsrecht voor de ene vergoedingsregeling wel en voor de andere niet.
Telecombedrijf Vodafone in Maastricht heeft al haar callcenter medewerkers gevraagd elf vakantiedagen in te leveren. De 23 mensen die weigerden, wordt het leven nu zuur gemaakt door collega’s.
In Nederland hebben ouders sinds dit jaar recht op zes maanden ouderschapsverlof, maar binnen de Unie bestaan er grote verschillen. De Europese ministers van Sociale Zaken hebben een akkoord bereikt om het ouderschapsverlof in de hele Europese Unie te verlengen naar vier maanden.