De Europese Unie wil de positie van werknemers versterken. Eurocommissaris van de interne markt, Michel Barnier, komt deze week met ongeveer vijftig aandachtspunten waarmee hij de werking van de interne markt wil verbeteren.
Demissionair minister De Jager van Financiën heeft een nieuw actualiseringbesluit over pensioenen, waarbij vier eerdere besluiten zijn samengevoegd, bekendgemaakt. Het is nu onder voorwaarden mogelijk om na het einde van een dienstbetrekking de pensioeningangsdatum uit de daarbij behorende pensioenregeling uit te stellen.
Bedrijfspensioenfondsen mogen een voorziening van 50 procent van de contante waarde vormen van de toekomstige betalingen, zonder nadere toets naar de kans dat de betalingen daadwerkelijk moeten worden gedaan.
Bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven organiseert een kerstfeest voor haar medewerkers, terwijl een kleine 70 procent van hen hier niet op zit te wachten. Slechts 33 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan er wél problemen mee te hebben, als de kerstviering op het werk niet doorgaat.
Werknemers die geen kinderen hebben, willen ook een extraatje krijgen in de vorm van vrije dagen of geld. Dat blijkt uit een onderzoek onder vrijwillig kinderloze mannen en vrouwen uitgevoerd in opdracht van het maandblad J/M.
De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zorgen er maar in beperkte mate voor dat moeders stoppen met werken of besluiten niet aan de slag te gaan. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Veel payrollers wacht een bange Kerst. Dat voorspelt directeur Jan Franken van Please Payroll. Per 1 januari 2012 eindigt namelijk de huidige algemene payroll-CAO (de VPO CAO) en vallen payrollers onder de CAO voor uitzendkrachten. Dat betekent niet alleen een verslechtering van de rechtspositie en de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe flexwerkers, het zal voor een aantal werkgevers reden zijn om de lopende contracten van payrollers niet te verlengen.
Bijna de helft van de Nederlandse managers wil na hun pensionering nog wel doorwerken, maar dan wel flexibel. Dit en meer blijkt uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit 10 landen deelnamen.
Wie kan werken, heeft de plicht om te werken. Dit vindt 90 procent van de Nederlanders. Ook mag volgens de ondervraagden het niet werken consequenties hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de Maatschappij Monitor van Achmea. Zo vinden zij dat niet werkende mensen geen recht hebben op AOW. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt aldus 70 procent van de respondenten.
Medewerkers zijn niet te motiveren door een mooie kantooromgeving, bonus of extra vrije dag, maar gewoon door iedere dag een goede kop koffie te drinken. Maar liefst zes op de tien Nederlandse medewerkers zien goede koffie als een van de belangrijkste voorwaarden. Hiermee behoort goede koffie tot de top drie van belangrijke voorwaarden op het werk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling